Looking For Anything Specific?

2019-2022: Τι άλλαξε φέτος στην Εθνική ομάδα ;

 

 

 ** Προχθές ο  Άτσο Πέτροβιτς, χθες ο Νέβεν Σπάχια… Αύριο ίσως κάποιος άλλος. Όσο τα δείγματα γραφής της Εθνικής μας είναι αυτά τόσο και τα ερωτήματα  θα πολλαπλασιάζονται για την Εθνική ομάδα, τόσο κάποιοι θα αναρωτιούνται: «Μα, πως τα κατάφεραν;». 

 **Δεν σημαίνει πως δεν είναι αξιοσέβαστοι( Πέτροβιτς και Σπάχια) ως προπονητές. Έχει ο καθένας τη δική του διαδρομή. Για αυτό και θα εκτιμούσαμε να διαβάσουμε περισσότερο μια τεχνική τους προσέγγιση για το πώς μπορεί μια ομάδα να αναχαιτίσει την γαλανόλευκη από το να χρησιμοποιούν ρηχά επιχειρήματα («οι διαιτητές βοηθούν την Ελλάδα» και «η εθνική ομάδα είναι ταυτότητα μιας σχολής, ενός έθνους κλπ»).

 ** "Είναι αυτή η Εθνική η καλύτερη όλων των εποχών;" 
 Προσφέρουν …χρώμα και ενδιαφέρον αυτού του είδους τα ερωτήματα και οι αναλύσεις τα οποία έχουν αναγάγει σε… επιστήμη οι Αμερικανοί: 
"Τζόρνταν ή Λεμπρόν;"  "Μοχάμεντ Άλι ή Μαϊκ Τάϊσον;" 

Πώς να συγκρίνεις όμως ανόμοια πράγματα και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές εποχές; Εμείς θα 
προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάτι άλλο: Τι διαφορετικό έχει η Εθνική του 2022 με αυτή του 2019 στο Μουντομπάσκετ; 

Ο Γιάννης ήταν και τότε υπερόπλο. Δεν είχαμε όμως την ίδια εικόνα ως Εθνική.
 
Όσο «εξωπραγματικός» όσο «μαγικός» κι αν είναι ο Γιάννης η ιστορία έχει διδάξει πως για να φτάσει μια ομάδα στην κορυφή πρέπει να βασίζεται στο σύνολο γιατί εκεί στο υψηλότερο επίπεδο, την διαφορά την κάνουν οι μικρές λεπτομέρειες. Το καλό σκριν του Αγραβάνη, το ριμπάουντ του Παπανικολάου, οι πάσες των Καλάθη, Σλούκα, o έτοιμος πάγκος, το πείσμα του Λαρεντζάκη, οι άμυνες του Παπαγιάννη, η αυταπάρνηση του Θανάση… Θα το διαπιστώσουμε ξανά σύντομα. 

 **Ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο Γιάννης σε επίθεση και άμυνα δεν είναι ο ίδιος.
 Κι αυτό δεν είναι μόνο έργο… Ιτούδη αλλά μιας ομάδας ανθρώπων που ασχολήθηκαν πολύ σοβαρά με το θέμα της αξιοποίησης του Greek Freak σε αυτό το τουρνουά. Η Εθνική μας φέτος είχε απάντηση στο ερώτημα του Γιάννη: «Τι πρέπει να κάνω ώστε να βοηθήσω την ομάδα να  φτάσει στα μετάλλια;». 

Ακόμη θυμόμαστε ένα tweet αναλυτή του ESPN(Τζόναθαν Τζίβονι) το 2019 μετά το Μουντομπάσκετ: "Τι ντροπή για την Ελλάδα, να έχεις ένα τρομερό ταλέντο όπως ο Γιάννης και να μην μπορείς να τον αξιοποιήσεις"!

Φυσικά κι ο Γιάννης του 2019 δεν είναι ίδιος με αυτόν του 2022.  Τα τελευταία χρόνια είχε να διαχειριστεί την πίεση του πρωταθλητισμού στο ΝΒΑ. Ωρίμασε και απέκτησε μια συγκέντρωση στη διάρκεια του αγώνα που είναι αξιοθαύμαστη. 

** Η αμηχανία που ως ομάδα έβγαζε η Εθνική μας στο 5 εναντίον 5 το 2019 έχει ως ένα βαθμό ξεπεραστεί ακριβώς γιατί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε αμυντικά δεν είναι ίδιος. 

   

**Βρήκαμε επιτέλους αξιόπιστη απειλή από τα 6.75μ. (Ντόρσεϊ).  Δεν θα είναι πάντα παραγωγικός. Δεν θα μπαίνουν πάντα. Όμως είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος σουτέρ που είχαμε τα τελευταία χρόνια.  Απαντήσεις στο "γιατί η ελληνική παραγωγική διαδικασία δεν ανέδειξε τέτοιου τύπου σκόρερ" υπάρχουν και στο μέλλον θα ζητήσουμε απαντήσεις από προπονητές παιδικών και εφηβικών ομάδων. 

Λειτουργούν όλα τέλεια στην Εθνική; Όχι. Παρουσιάζονται νεκρά διαστήματα(όπως συνέβη και απέναντι στην Ουκρανία) που απειλούν την γενικότερη προσπάθεια που γίνεται. Ας μη ξεχνάμε όμως πως παίζουν κι άλλοι. Αλλοίμονο αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί μια ομάδα να φτάσει με περίπατο σε μετάλλιο σε μια διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ.  

**Κάτι για το θέμα της διαιτησίας στο Eurobasket:  Κάποιοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ παίζουν πραγματικά οι καλύτεροι παίκτες (ΝΒΑers, Ευρωλίγκας κλπ). 
Οι διαιτητές αυτού του Ευρωμπάσκετ είναι  αντίστοιχα οι καλύτεροι της Ευρώπης; 
Όχι. Οι καλύτεροι (οι κατά τεκμήριο πιο έμπειροι ) παίζουν στην Ευρωλίγκα. Και εδώ έχουμε το εξής υποκριτικό: Η FIBA τους αποκλείει. Λες και οι μόνοι που έπρεπε να πληρώσουν για την διάσπαση FIBA-Ευρωλίγκας είναι οι διαιτητές. Κι επειδή πολλοί ρωτούν: Κάρλ Γιούγκεμπραντ και Νταβόρ Νάκιτς είναι το δίδυμο που έχει το …κουμάντο στα διαιτητικά της FIBA. Οι επιλογές που έκαναν για το Ευρωμπάσκετ είναι κυρίως παιδιών νεαρών σε ηλικία στους οποίους θέλουν να προσφέρουν εμπειρίες και παραστάσεις. 

 **Αυτό το μπασκετικό καλοκαίρι ήταν όμορφο. Το ΟΑΚΑ γέμιζε μήνα Αύγουστο για την Εθνική λόγω Ακρόπολις. Οι τηλεθεάσεις της ΕΡΤ χτυπάνε κόκκινο... Ο κόσμος ενδιαφέρεται, ασχολείται. Θα έλεγε κανείς πως αυτή είναι μια καταπληκτική ασίστ στο ελληνικό μπάσκετ, στο ελληνικό πρωτάθλημα που ξεκινάει τον Οκτώβριο. Μια τέλεια ευκαιρία να αξιοποιηθεί ένα μικρό έστω μέρος αυτής της δυναμικής. Αλλά εδώ… γελάμε.  Η ανάγκη ριζικών αλλαγών (κι όχι μόνο προσώπων) είναι επιβεβλημένη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια