Looking For Anything Specific?

Ανάλυση- Rising Stars U18: ΔΕΚΑ, Άρης και ΠΑΟΚ στο Final-8 της Πάτρας

 

 

 Η διοργάνωση του U18 Rising Stars αποτελεί μια «καινοτομία», μια πρωτοβουλία που εισήγαγε η νέα διοίκηση της ΕΟΚ, η οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μοιάζει με ανάσα δροσιάς σε ένα περιβάλλον μέχρι πρότινος μάλλον …αποξηραμένο αφού τίποτα καινούριο, τίποτα διαφορετικό επί σειρά ετών δεν συνέβαινε προκειμένου να ανανεώσει το ενδιαφέρον κόσμου, προπονητών, παραγόντων , αθλητών για το προϊόν σε αναπτυξιακό επίπεδο. 

 Έχει ατέλειες το Rising Stars; Θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ομάδες να συμμετάσχουν σε αυτό; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Υπάρχουν προτάσεις εξέλιξης που πρέπει να υιοθετηθούν; Η απάντηση (η δική μας τουλάχιστον) σε όλα αυτά είναι ένα μεγάλο «ΝΑΙ». Έγινε ένα βήμα. Προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο δεν είναι να ακυρωθεί η πρωτοβουλία αλλά να βοηθήσουν όλοι προκειμένου να βελτιωθεί, να εμπλουτιστεί, να εξελιχθεί.

 Αυτά ως εισαγωγή. Πάμε στα αγωνιστικά. Τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν σε αυτό εκ των οποίων η μια (η ΔΕΚΑ του Νίκου Χατζηβρέττα), θεωρείται και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του. Οι άλλες δυο είναι ο Άρης κι ο ΠΑΟΚ. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση θυμίζουμε πως συμμετέχουν 8 (εφηβικές) ομάδες από όλη την Ελλάδα(Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Περιστέρι, Προμηθέας, Δούκας, συν την τριάδα της Θεσσαλονίκης που αναφέραμε). 

Την επόμενη χρονιά αν λάβουμε υπόψη τις εξαγγελίες που ήδη έχουν γίνει ο αριθμός συμμετοχών θα διπλασιαστεί. Η τελική φάση του Rising Stars φέτος θα διεξαχθεί (25-27/2) στην Πάτρα. Πάμε να δούμε κάποια στοιχεία για τους εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης: 


 ΔΕΚΑ

Πρόκειται για ένα καλογυμνασμένο ,συμπαγές σύνολο με αξιοθαύμαστη σταθερότητα κάτι που αποδεικνύεται κι από το γεγονός πως η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του Rising Stars αλλά και στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΘ (1ος όμιλος) χωρίς να έχει υποστεί -μέχρι στιγμής- καμία ήττα. «Είμαι χαρούμενος γιατί αυτά τα παιδιά βρίσκονται μαζί μας, άλλοι από το Δημοτικό άλλοι από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, υπάρχει μια συνέχεια και πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει στο παρελθόν για αυτή την φουρνιά παικτών (2004, 2005) ο Νίκος Χατζηβρέττας θέλοντας να αναδείξει το στοιχείο της παρέας. 

 Σημείο αναφοράς της ΔΕΚΑ δεν είναι άλλος από τον Αλέξανδρο Σαμαντούροφ
Ο ύψους 2.09μ. 17χρονος αθλητής θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ (κυριαρχεί σε τρεις ατομικές κατηγορίες του Rising Stars), ωστόσο πλαισιώνεται από παιδιά εξαιρετικής (μπασκετικά) ποιότητας όπως είναι οι: Τσιμερίκας, Καλαντζής, Λιοτόπουλος(2006), Ιωαννίδης, Καρυώτης, Τζαμπασλής, Παλαμίδας κι από κοντά οι «μικροί» (2006) Πατρίκης, Πασχαλίδης, Πιπερτζής.

 Αξίζει να σημειωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός αθλητών που αποτελεί την εφηβική ομάδα αγωνίζεται ταυτόχρονα και στην Γ΄ Εθνική με την ανδρική ομάδα της ΔΕΚΑ. Το τεχνικό της τιμ είναι ένα από τα πιο έμπειρα αποτελούμενο από τους Ιωσήφ Νικολαϊδη και Γιάννη Ντάγιο. Ενεργό ρόλο τεχνικά στην ομάδα έχει κι ο Νίκος Χατζηβρέττας

 TA + KAI TA –

 + Η καλή κυκλοφορία της μπάλας, η έξτρα πάσα, η ομαδικότητα αποτελεί για την ΔΕΚΑ στόχο κάτι που φαίνεται από τις 17 ασίστ που κατά μέσο όρο μοιράζει. 

-Συγκριτικά με τις ομάδες που την καταδιώκουν στη βαθμολογία της διοργάνωσης(Προμηθέας, Περιστέρι, Παναθηναϊκός) η ΔΕΚΑ έχει τον μικρότερο μέσο όρο πόντων ανά ματς(69,3π.) 

 ΔΕΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 

 ΠΟΝΤΟΙ(μέσος όρος): 69,3
ΔΙΠΟΝΤΑ:49,8%
ΤΡΙΠΟΝΤΑ:25,6% 
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:39
ΑΣΙΣΤ:17,5
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: 6,3
ΤΑΠΕΣ: 4,3
 

  ΑΡΗΣ 

 Διαθέτει ένα πλήρες, αξιόλογο ρόστερ με λύσεις σε όλες τις θέσεις. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, θεωρείται βέβαιο πως αρκετά από τα παιδιά που πλαισιώνουν την εφηβική ομάδα του Άρη θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Ιδιαίτερα επιδραστικοί στο παιχνίδι των κίτρινων είναι οι :Τσαχτσίρας(γεν.2006, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του) , Χαβαλές, Γεροκώστας, Λαμπρόπουλος, Καραγιάννης όπως και οι Δονάκης(γεν.2006), Πιάρρας(γεν.2006) και Βασιλειάδης με το ρόστερ να πλαισιώνεται επίσης από τους Νάκο, Ζωίδη και τον ταλαντούχο (γεν.2007) Β. Καζαμία. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα ταλαιπωρήθηκε φέτος από τραυματισμούς με αποτέλεσμα να στερηθεί για μεγάλο διάστημα τις υπηρεσίες των Τάσου και Νίκου Κωνσταντινίδη.
 **Οι Σκουλαριώτης (6,8 π.,4,2 ριμπ,2,2 ασίστ μ.ο. σε 5 ματς), Κόγιος (έπαιξε σε 3 ματς), Πανούδης(αγωνίσθηκε σε 2 παιχνίδια) δεν θα παίξουν στην τελική φάση καθώς αποχώρησαν. 
Προπονητής της ομάδας Παίδων και Εφήβων του Άρη είναι ο Δημήτρης Μήτσικας και βοηθός του ο Κωνσταντίνος Χατζής. Τεχνικός σύμβουλος του Αναπτυξιακού Προγράμματος είναι ο Θόδωρος Αστεριάδης. 

 ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ – 

 + Ο Άρης διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της διοργάνωσης στα κλεψίματα με 10,4 ανά ματς. 

-Συγκριτικά με τις δυο άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ο Άρης έχει το χαμηλότερο ποσοστό στα τρίποντα(18,9% με 27/143) 
 
ΑΡΗΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΠΟΝΤΟΙ (μέσος όρος)54,5
ΔΙΠΟΝΤΑ: 39,4% 
ΤΡΙΠΟΝΤΑ: 18,9%
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:34
ΑΣΙΣΤ: 11,7 
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: 10,4


ΠΑΟΚ 

 Θα ταξιδέψει στην Πάτρα για την τελική φάση του Rising Stars ως αουτσάιντερ( αντιμετωπίζει στην προημιτελική φάση την πρωτοπόρο ΔΕΚΑ). Ο ΠΑΟΚ ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στα περισσότερα παιχνίδι της regular season (απέναντι σε Προμηθέα, ΔΕΚΑ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό), δεν κατάφερε όμως να το εξαργυρώσει με κάποια νίκη. Διαθέτει στις τάξεις του μια πλειάδα από ταλαντούχους αθλητές που δίνουν το «παρών» σε πολλές ατομικές κατηγορίες της στατιστικής της διοργάνωσης (Κωνσταντινίδης, Ταχυρίδης και Αχτσής), ενώ σχετικά πρόσφατα ενέταξε στο δυναμικό του και τον Κωνσταντίνο Γκατζιούρα. 

Σημείο αναφοράς επίσης στην ρακέτα του ΠΑΟΚ είναι ο διεθνής σέντερ Στράτος Καλιοντζής (γεν.2005). Πολύτιμες «υπηρεσίες» και λύσεις προσφέρουν παιδιά όπως ο Καρυπίδης, ο Δημητριάδης, ο Μουτίδης, ο Φελάνης, ο Χαραλαμπίδης, ο Παπαιωάννου. Ενεργό ρόλο στην ομάδα έχει ο ταλαντούχος Στ. Καρπούζης(γεν.2006), ενώ εμπειρίες συλλέγει ο «βενιαμίν» Π. Λέφας (γεν.2007). 

**Οι Φ. Μουρίκης(με παρουσία σε 5 ματς της διοργάνωσης) και Ν.Γκιγκαούρι( 1 ματς) δεν θα αγωνιστούν στην τελική φάση καθώς αποχώρησαν. 

 Την τεχνική καθοδήγηση της εφηβικής ομάδας του ΠΑΟΚ(όσο και της παιδικής), έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια ο Νίκος Τζώρας που έχει για άμεσο συνεργάτη του τον Δημήτρη Σταυρόπουλο. Ενεργό ρόλο στην λειτουργία της ομάδας (όπως κι όλης της Ακαδημίας) έχει ο Υπεύθυνος του Paok Junior Program, Γιώργος Βαλαβανίδης.

 ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ – 

+ Ο ΠΑΟΚ έχει ικανοποιητικό μέσο όρο στα ριμπάουντ με 36 ανά αγώνα 

­-Ο ΠΑΟΚ έχει χαμηλότερο αριθμό ασίστ (10,5) ανά ματς.

 ΠΑΟΚ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΠΟΝΤΟΙ(μέσος όρος):58,17
ΔΙΠΟΝΤΑ:40% 
ΤΡΙΠΟΝΤΑ: 23% 
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 36
ΑΣΙΣΤ: 10,5
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: 7,1

 


 Το πρόγραμμα των

 Παρασκευή 25/2
 15:00 Παναθηναϊκός-Δούκας (1) 
17:00 Προμηθέας Π.-Ολυμπιακός (2) 
19:00 Περιστέρι-Άρης (3)
21:00 ΔΕΚΑ-ΠΑΟΚ (4)


Σάββατο 26/2  

12:00 H2-H3 (5)  

14:00 H1-H4 (6)  

16:00 Ν2-Ν3 (7)  

18:00 Ν1-Ν4 (8)  

Κυριακή 27/2  

09:00 H5-H6 (Θέσεις 7-8)  

11:00 N5-Ν6 (Θέσεις 5-6)  

13:00 H7-H8 (Θέσεις 3-4)  

15:00 Ν7-Ν8 (Τελικός)  

Όλοι οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο «Promitheas Park».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια