Looking For Anything Specific?

Το τελευταίο "αντίο" του Παναγιώτη Σπύρου


 

 Σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου του 2012 φεύγει από την ζωή σε ηλικία 76 χρόνων, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με πρωτοποριακές επεμβάσεις καρδιάς, ιδρύοντας το 1983 τη θωρακοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Ο Παναγιώτης Σπύρου ασχολήθηκε έντονα και με τον αθλητισμό. 

Ήταν στον "πυρήνα" παραγόντων που στήριξαν το εγχείρημα του μπασκετικού Άρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ αργότερα υπηρέτησε τους "κίτρινους" και από την θέση του υπηρεσιακού προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου. Τον είχα συναντήσει δυο φορές για τις ανάγκες συνεντεύξεων, μια για το "Έθνος της Κυριακής"(2001) και μια για το "Goal news"(2003). Το πιο ενδιαφέρον σημείο των συνεντεύξεων (για μένα) δεν είχε να κάνει με την εμπλοκή του στον επαγγελματικό αθλητισμό ο οποίος άλλωστε του δημιούργησε και μεγάλη προσωπική "φθορά". 




 Μου μίλησε για τα ταξίδια με το ιστιοπλοϊκό του και την μεγάλη τρέλα που έκανε να περάσει τον ατλαντικό με αυτό το σκαρί! Μου έδειξε φωτογραφίες με τον πρώην πρόεδρο Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Αντρέα Παπανδρέου αλλά και τον μεγάλο πρωτοπόρο καρδιοχειρούργο Κρίστιαν Μπαρνάρντ που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. 

 Στο περιθώριο της συνέντευξης μιλήσαμε και για τις τηλεοπτικές εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που τότε τον εμφάνιζαν ως «διεφθαρμένο» γιατρό. "Ας μιλήσουν για μένα οι εκατοντάδες ασθενείς μου", επέμενε. Έκανε πλάκα με την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, με ψήφους 35-0!, για τη θέση του καθηγητή ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990! "Με δέχθηκαν με την 3η , μου έδωσαν έδρα καθηγητή μόλις το 1997, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. "Είχα κάνει πάνω από 6.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία", σχολίασε! 

 Μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τον καρδιακό του φίλο, τον Ανέστη Πεταλίδη: "Έδωσε όλη του την ζωή για τον Άρη, ο Άρης του χρωστάει πολλά". Για τις ανάγκες της συνέντευξης είχαμε ζητήσει κι ένα σχόλιο του Πεταλίδη για τον Σπύρου.  “Πριν από χρόνια ήμασταν με τον Παναγιώτη σε ένα κέντρο διασκέδασης. Μας τράβηξαν μια φωτογραφία η οποία βγήκε πολύ καλή. Τότε ο Σπύρου μου λέει " Ανέστη, θα μου γράψεις μια αφιέρωση;”. Πήρα ένα στύλο και έγραψα: “Στον ξεχωριστό άνθρωπο". Αυτό είναι ο Παναγιώτης. Ξεχωριστός , μοναδικός, σπάνιος άνθρωπος".


Φωτογραφίες: Παύλος Μακρίδης, VIDEO: alexanderspyrou

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια