Looking For Anything Specific?

Έμα Ραντουκάνου- Λέιλα Φερνάντες: Η νέα γενιά του τένις που θριάμβευσε στο US Open

 




Όταν η Έμα Ραντουκάνου έφτασε στο Flushing Meadows φέτος, δεν είχε την παραμικρή ιδέα πού ακριβώς να πάει και πώς να κινηθεί. Ήταν τόσο ανοίκειες οι πελώριες εγκαταστάσεις του US Open που χρειάστηκε τη βοήθεια συναθλητών της για να προσανατολιστεί. 

Η εξέλιξή της τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τα άγουρα και διστακτικά βήματα της διοργάνωσης έως τον τελικό, ήταν κάτι παραπάνω από θεαματική. 

 Η 18χρονη Βρετανή με γονείς από Κίνα και Ρουμανία, απέκλεισε τα ξημερώματα τη Μαρία Σάκκαρη και θα είναι εκείνη που θα αγωνιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στον τελικό του US Open απέναντι στη φίλη της, τη 19χρονη Καναδή, Λέιλα Φερνάντεζ, η οποία με τη σειρά της νίκησε την Αρίνα Σαμπαλένκα, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, με 7-6(3), 4-6, 6-4.

«Ειλικρινά, ο χρόνος εδώ στη Νέα Υόρκη περνά γρήγορα. Χωρίς να το καταλάβω είμαι στον τελικό και δεν μπορώ να το πιστέψω» ανέφερε η ίδια, εμφανώς αιφνιδιασμένη, αλλά και ευτυχής για την επιτυχία της. 

Η Ραντουκάνου, έχοντας ως ινδάλματα τις Σιμόνα Χάλεπ και Να Λι από τις δύο χώρες καταγωγής της, μετακόμισε στην Αγγλία με την οικογένειά της όταν ήταν δύο ετών και άρχισε να παίζει  τένις στα πέντε της χρόνια. Με την πρόκρισή της στον τελικό του US Open, το φαινόμενο από τη Βρετανία μπορεί να επαίρεται πως έσπασε πλήθος ρεκόρ, καθώς: 

Έγινε η νεότερη Βρετανίδα φιναλίστ σε κορυφαίο τουρνουά εδώ και 62 χρόνια.

Η πρώτη γυναίκα από τη Μ. Βρετανία που έφτασε σε μεγάλο τελικό σε 44 χρόνια.

Η πρώτη Βρετανίδα που έφτασε στον τελικό του US Open μετά από 53 χρόνια.

Έφτασε τις Παλμ Σίβερ (1978), Βένους Ουίλιαμς (1997) και Μπιάνκα Αντρέεσκου (2019) ως η 

τέταρτη παίκτρια που έπαιξε στον τελικό στο ντεμπούτο της στο US Open.

Παίζει στον πρώτο «τελικό εφήβων» από τότε που η 17χρονη Σερένα Ουίλιαμς νίκησε (6-3, 7-6) την 18χρονη Μαρτίνα Χίνγκις στο US Open του 1999.

 Κι όλα αυτά παίζοντας στο δεύτερο τουρνουά γκραν σλαμ της καριέρας της και κάνοντας το ντεμπούτο της στο US Open, η Βρετανή -γεννημένη στο Τορόντο- από την έναρξη των προκριματικών έχει κερδίσει 18 συνεχόμενα σετ και έχει χάσει μόλις 27 γκέιμς στις έξι νίκες της στο κυρίως ταμπλό.

 Η Ραντουκάνου έπαιξε το πρώτο της τουρνουά WTA στο χορτάρι του Νότιγχαμ τον Ιούνιο, ενώ στο ντεμπούτο της στο Γουίμπλεντον έφτασε στις «16».

«Πάντα είχα όνειρα να παίξω στα τουρνουά γκραν σλαμ, αλλά απλά δεν ήξερα πότε θα έρθουν» είπε η Ραντουκάνου, η οποία πριν από το Γουίμπλεντον ήταν στο Νο 388, τώρα είναι στο Νο 150 και τη Δευτέρα θα κάνει «άλμα» δεκάδων θέσεων.

Απέναντι της στην τελικό η Ραντουκάνου θα βρει την 19χρονη Καναδή Λέιλα Φερνάντεζ  που είχε πάντα όνειρο να παίξει τένις και να φτάσει ψηλά. Για να κάνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο δεν έβαλε νερό στο κρασί της και δούλεψε σκληρά.

Η Φερνάντεζ αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον ημιτελικό ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν πίστεψαν σ' εκείνη και ανέφερε και την δασκάλα της στο δημοτικό:

«Πολλοί άνθρωποι στην οικογένειά μου αμφισβήτησαν τα όνειρά μου. Έλεγαν ότι δεν θα γίνω ποτέ επαγγελματίας τενίστρια. Επίσης θυμάμαι μια δασκάλα μου είχε πει να σταματήσω να παίζω τένις, ότι ποτέ δεν θα τα κατάφερνα και ότι έπρεπε να συγκεντρωθώ στο σχολείο.

Ημουν στην πέμπτη ή στην έκτη δημοτικού. Ήταν στις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς και είπα πως δεν θα μπορούσα να συμμετέχω γιατί είχα ένα τουρνουά. Τώρα μπορώ να πω πως έχω κάνει πολύ καλή δουλειά στο να πετύχω τα όνειρά μου".

Με πληροφορίες από: Lifo/ Guardian/ΑΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια