Looking For Anything Specific?

Η ΧΑΝΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και γιορτάζει

 

 Με κεντρικό σύνθημα: "Ένας αιώνας ΧΑΝΘ, Ένα με την πόλη, Ένα με σένα" η ΧΑΝΘ γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια παρουσίας και προσφοράς και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις αναδεικνύει σταθμούς, τις αξίες και τις στιγμές που όρισαν την πορεία της και διαμόρφωσαν τους ανθρώπους της. Θυμάται το παρελθόν, χαρτογραφεί το παρόν και οραματίζεται τη ΧΑΝΘ απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, σχεδιάζοντας τα επόμενα εκατό χρόνια. 

 Στο πλαίσιο του εορτασμού, σχεδιάζονται μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικής ωφέλειας: ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, γενέθλιο μήνα ίδρυσης της ΧΑΝΘ, προγραμματίζονται εμβληματικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό, δράσεις που συνδέονται άμεσα με τους πυλώνες δράσης, τα προγράμματα, τους ανθρώπους – πρεσβευτές της ΧΑΝΘ, και την εθνική και διεθνή της εμβέλεια, αλλά και επιμέρους ενέργειες άμεσης κοινωνικής ωφέλειας. 

Η εξέλιξη της πανδημίας και των δεδομένων θα αποτελέσουν τον τελικό παράγοντα διαμόρφωσης ή αναπροσαρμογής του αρχικού σχεδιασμού του εορτασμού, έτσι όπως αυτός αρχικά παρουσιάζεται. Μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσουν την εβδομάδα των γενέθλιων της ΧΑΝΘ (30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου), η κορύφωση των οποίων θα είναι η γενέθλια ημέρα (ημέρα υπογραφής της ίδρυσης-2 Σεπτεμβρίου 1921) με μουσικές, εικαστικές, κινηματογραφικές εκδηλώσεις στο κτίριο της ΧΑΝΘ και γύρω από αυτό, αλλά και την παρουσίαση του έκδοσης του επετειακού Ιστορικού Λευκώματος και της δημιουργίας νέου Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου.

 Η εβδομάδα αυτή του εορτασμού θα λήξει με μια γιορτή-παρουσίαση των προγραμμάτων της ΧΑΝΘ στο ευρύ κοινό, η οποία αναδεικνύει ταυτόχρονα και εκείνες τις αξίες που είναι ουσιαστικές για την κοινωνία των πολιτών του αύριο. 

Τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο προγραμματίζονται δυο κεντρικές εκδηλώσεις, με διαφορετική κατεύθυνση: μια επιστημονική ημερίδα που ερευνά την ιστορία της ΧΑΝΘ σε συνάρτηση με την πόλη τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και ένα διεθνές forum με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, και αντικείμενο τον εθελοντισμό στον 21ο αιώνα, τις προκλήσεις του μέλλοντος για την κοινωνία των πολιτών, μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης: "Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων από τη ΧΑΝΘ και τους εθελοντές της, για την πόλη, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Εκδηλώσεις που θα μεταφέρουν το μήνυμα του εορτασμού μέσα από τα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύουμε 100 χρόνια τώρα".

 Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού 100 Χρόνων ΧΑΝΘ, Βίκη Παπαδημητρίου, συμπλήρωσε ότι "σχεδιάσαμε έναν εορτασμό πάνω στους εξής βασικούς άξονες: τη γιορτή, την ιστορία και το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο το ορόσημο του ενός αιώνα γίνεται αφορμή για αναπόληση, αλλά και για αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό, για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα 100 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία των πολιτών. Πάντα με τις ίδιες αξίες, πάντα με τον άνθρωπο στον πυρήνα, πάντα μαζί". 

 Αποτυπώνοντας το ρόλο και τη συμβολή της ΧΑΝΘ εδώ και έναν αιώνα στη διαμόρφωση της κοινωνίας πολιτών στη Θεσσαλονίκη και πέρα από αυτή, η επέτειος του εορτασμού της γίνεται ορόσημο όχι μόνο για την ίδια τη ΧΑΝΘ, αλλά και για την πόλη, μια αφορμή γιορτής και αναστοχασμού για τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά εδώ και έναν αιώνα στην πόλη. Στο πλαίσιο του εορτασμού και του ετήσιου προγραμματισμού της ΧΑΝΘ, των τμημάτων της και των εθελοντών της, προγραμματίζονται 100 ενέργειες κοινωνικής ωφέλειας, με στόχο την ανάδειξη της βασικής αξίας και αρχής της ΧΑΝΘ, αυτής του εθελοντισμού, της προσφοράς και της άμεσης σύνδεσης με την κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια