Looking For Anything Specific?

BC Hellenen: Μια πολυπολιτισμική ομάδα μπάσκετ με ελληνικές καταβολές στην καρδιά του Μονάχου


 

Πέρασαν 25 χρόνια από την ημέρα που μια παρέα Ελλήνων μεταναστών, με πολύ αγάπη και μεράκι για το μπάσκετ και τον αθλητισμό αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ελληνική ομάδα στην καρδιά του Μονάχου. Οι  Αργύρης Προδρόμου(πρώτος πρόεδρος της ομάδας), Ηλίας Συμεωνίδης, Ιωάννης Σάγιας, Γιώργος Βλαχιώτης, Βασίλης Θεοδωρίδης, Γιάννης Μητσιάνης, Γιώργος Τσορακλίδης αποτελούσαν την πρώτη διοίκηση της BC Hellenen, που το 1996 έγινε και επίσημα μέλος της Βαυαρικής Ένωσης Μπάσκετ

Η ομάδα ξεκίνησε δειλά την πορεία της από τις μικρές τοπικές κατηγορίες και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του μπασκετικού Μονάχου. 

"Είμαστε η 2η μεγαλύτερη ομάδα μπάσκετ στο Μόναχο πίσω από την Μπάγερν σε αριθμό μελών. Βρισκόμαστε στην πολύ τιμητική 35η θέση σε όλη την Γερμανία σε αριθμό μελών καθώς έχουμε 385 εγγεγραμμένους αθλητές στα μητρώα  μας. Η BC Hellenen, που βρίσκεται στην περιοχή Νόιχάουζεν του Μονάχου, έφτασε στο σημείο να διαθέτει 22 τμήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών σε αγόρια και κορίτσια τα οποία χωρίζουμε ανάλογα με την πρόοδο των παιδιών" , εξηγεί στο SportBubble ο Έλληνας κόουτς Δημήτρης Λινάρδου

"Ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες το 1996 και εξελίχθηκε σε μια πολύ-πολιτισμική ομάδα, αγκαλιάσαμε παιδιά κάθε εθνικότητας και για αυτό στο σήμα μας έχει προστεθεί η φράση "uniting cultures". Η BC Hellenen υιοθέτησε πρόγραμμα ένταξης μεταναστών νέων παιδιών μέσω του αθλητισμού.  Τα  προηγούμενα χρόνια στην πρώτη ομάδα εκτός από Έλληνες έπαιξαν Aμερικανοί, Σλοβένοι, Κροτάτες, Γάλλοι… Διατηρούμε φυσικά την επαφή μας με τα ελληνικά σχολεία ενώ κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί εδώ και αρκετά παιδιά Ελλήνων μεταναστών , ένας από αυτούς άλλωστε ήμουν κι εγώ στο παρελθόν", λέει ο Δημήτρης Λινάρδου.



"Είμαστε πολύ περήφανοι για την ραγδαία εξέλιξη της Hellenen. Η ανδρική ομάδα κατάφερε να ανέβει στην 1η Regionalliga Südost(1η κατηγορία περιφερειακού πρωταθλήματος) που είναι κάτι μεταξύ Β΄και Γ΄ Εθνικής με τα ελληνικά στάνταρ. 

Φέτος εξαιτίας της πανδημίας και απώλειας κάποιων χορηγών αποφασίσαμε να παίξουμε στην πιο χαμηλή κατηγορία ρίχνοντας το βάρος στις Ακαδημίες, στον τομέα της ανάπτυξης και της εκμάθησης του μπάσκετ, όπου πρέπει να αναφέρω πως γίνεται πολύ σημαντικό έργο. Διατηρούμε πολύ καλή σχέση και συνεργασία με την Μπάγερν Μονάχου σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά και ανταλλαγής αθλητών. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μοντέλο στον αθλητισμό στη Γερμανία διαφέρει πολύ σε σχέση με την Ελλάδα. Οι ομάδες εδώ βασίζονται αποκλειστικά στα έσοδα τους , δεν έχουν κάποια κρατική επιδότηση. Τα έσοδα μας βασίζονται σε συνδρομές μελών και σπόνσορες. Στην BC Hellenen υπάρχει αγάπη και διάθεση για προσφορά, η ομάδα λειτουργεί ως μια μεγάλη οικογένεια".

Σχετικά με την κατάσταση που αυτή την στιγμή επικρατεί στην Γερμανία σε σχέση με την πανδημία λέει: "Παίζουν μόνο οι μεγάλες κατηγορίες. Τα πρωταθλήματα  παιδιών-εφήβων, κορασίδων κλπ  έχουν σταματήσει. Δεν γίνονται ούτε προπονήσεις, παρά μόνο μέσω διαδυκτίου. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μόνο για τα παιδιά των κλιμακίων τα οποία προπονούνται με τους προπονητές των ομάδων τους με περιορισμούς και πρωτόκολλα. Εμείς ως Hellenen ρίξαμε μεγάλο βάρος στην επαφή και επικοινωνία μας με τα παιδιά και τους γονείς στο διάστημα της καραντίνας. Κάναμε διαρκώς προπονήσεις μέσω διαδυκτίου και καταφέραμε να μην έχουμε απώλειες μελών κάτι για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι καθώς οι οικογένειες μάς στηρίζουν και μας εμπιστεύονται".

**Ο Δημήτριος Λινάρδου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, έχει αγωνιστεί ως αθλητής στην ομάδα της Hellenen στο παρελθόν αλλά και στον Αρίωνα Θεσσαλονίκης ενώ από το 2012 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Γερμανία. 











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια