Looking For Anything Specific?

Γιάννης Γκέλιος, Γιώργος Γιακουμάκης: Η εθνική μας περηφάνια και η κρυφή ελπίδα...

 



Πόσο συχνά έχουμε την χαρά ή την ευλογία αν θέλετε να καμαρώνουμε για επιτεύγματα Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό; Οι διακρίσεις του Γιάννη Γκέλιου και του Γιώργου Γιακουμάκη, δυο παιδιών που παλεύουν με στόχο την καθιέρωση στο υψηλότερο επίπεδο ήταν αναμφισβήτητα από τις ευχάριστες εκπλήξεις των ημερών. Τα επιτεύγματά τους δεν είναι φυσικά τα μοναδικά Ελλήνων που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, υλικό υπάρχει και η ελπίδα πως στο μέλλον θα καταφέρουμε να το αξιοποιήσουμε σε επίπεδο Εθνικών ομάδων παραμένει ζωντανή. 

Ο Γιώργος Γιακουμάκης με τα τέσσερα γκολ που έβαλε με την φανέλα της Φένλο απέναντι στην Ντεν Χάαχ για την 16η αγωνιστική  του Ολλανδικού πρωταθλήματος έφτασε τα 16 γκολ σε 16 συμμετοχές στην Eredivisie. 

Ο Γιακουμάκης με καταγωγή από την Κρήτη, είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ στην Ευρώπη, πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (20 γκολ) της Μπάγερν και τον Πολ Ονουάτσου (19 γκολ) της Γκενκ! 

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1994 στο Ηράκλειο και προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια (με καταγωγή από τα Πεζά Ηρακλείου), καθώς οι Γιακουμάκηδες έχουν παρουσία στον χώρο του ποδοσφαίρου εδώ και τρεις γενιές με την αρχή να κάνει ο παππούς του , Γιώργος Γιακουμάκης.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται στον Ατσαλένιο και ακολούθησαν συνεργασίες του με  Πλατανιά, και Επισκοπή.  Μια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του αποτέλεσε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ με την οποία πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα (2017) ενώ "έγραψε" και συμμετοχή στο Champions League.  Η Φένλο τον απέκτησε το καλοκαίρι με συμβόλαιο 2+1 (είχαν προηγηθεί συνεργασίες του με ΟΦΗ και Γκόρνικ Ζάμπρζε), καταβάλλοντας στην "Ένωση" το ποσό των 200.000 ευρώ

"Βρήκα την Ιθάκη μου σε αυτήν τη χώρα και σε αυτήν την ομάδα. Μου ταίριαξε το Ολλανδικό πρωτάθλημα μέσω του οποίου βρέθηκα και στην Εθνική. Είμαι χαρούμενος...",  είχε δηλώσει παλαιότερα.  Σήμερα έχει έναν ακόμη λόγο να αισθάνεται διπλά χαρούμενος καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνει για πρώτη φορά μπαμπάς.

Ο τεχνικός διευθυντής της Φένλο, Σταν Βαλκ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του Γιακουμάκη κι αν υπάρχουν προτάσεις για μεταγραφή είπε: "Δεν θα μπορέσουμε να πούμε "όχι" σε μια μεταγραφή για οικονομικούς λόγους, αλλά θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι εκατομμύρια. Δεν το βλέπω να συμβαίνει σε αυτή την περίεργη και μικρή μεταγραφική περίοδο. Τον χρειαζόμαστε απελπισμένα για να σωθούμε".

Ο Γιάννης Γκέλιος, πρωταγωνίστησε σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου, με την ομάδα του, τη Χόλσταϊν Κίελ, να κερδίζει στα πέναλτι το "μεγαθήριο" (είδατε που στην Γερμανία γίνεται καμία φορά να χάνουν και οι "μεγάλοι") Μπάγερν Μονάχου. Ο 'Ελληνας γκολκίπερ   απέκρουσε την εκτέλεση του Ρόκα, που έκρινε ουσιαστικά  την ιστορική πρόκριση της Κιέλ. 

Ο Γκέλιος γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1992 στην Γερμανία. Μεγάλωσε στο εξωτερικό  και οι επισκέψεις του στη Ελλάδα περιορίζονταν μόνο στην διάρκεια των διακοπών. Οι γονείς του κατάγονται από το Δασοχώρι Σερρών. Ξεκίνησε να παίζει αρχικά  ως επιθετικός στην Augsburg όπου και παρέμεινε για 17 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα είχε 24 συμμετοχές με την Κ19  και 117 παρουσίες με την δεύτερη ομάδα της Augsburg. Ακολούθως έπαιξε στη Χάνσα Ρόστοκ ( 41 συμμετοχές), μέχρι που το 2019, η Χόλσταϊν Κίελ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας, τον έκανε δικό της καταβάλλοντας  300 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει. Είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα των Ελπίδων. Αρκετές φορές στο παρελθόν το όνομα του βρέθηκε σε μεταγραφικές λίστες ομάδων της SuperLeague (ΠΑΟΚ, Ηρακλής) όμως υπήρχε θέμα με τις οικονομικές απαιτήσεις της Augsburg.

"Δεν θα μπορούσα ποτέ να το φανταστώ.  Ο προπονητής μας είπε πριν τον αγώνα ότι οι πιθανότητες μας ήταν μικρές αλλά δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε απέναντι στην Μπάγερν. Κανείς δεν θα ξεχάσει την Χολστάιν Κίελ", δήλωσε ο Έλληνας ομογενής μετά τον "άθλο" της ομάδας του.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια