Looking For Anything Specific?

‘Ενας χρόνος χωρίς τον Κόμπι Μπράιαντ: Η μέρα που "δάκρυσε" το μπάσκετ





Ημέρα τιμής και μνήμης είναι η σημερινή για τον Παγκόσμιο Αθλητισμό  καθώς συμπληρώνεται ένα χρόνος από την απώλεια του Κόμπι Μπράιαντ. 

Ήταν 09:06 το πρωί της 26ης Ιανουαρίου του 2020 όταν το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-76 απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Τζον Γουέιν του Λος Άντζελες στην περιοχή Όραντζ με προορισμό τις εγκαταστάσεις της Mamba Academy, αθλητικής Ακαδημίας που είχε ιδρύσει ο Κόμπι Μπράιαντ

Εκτός από τον Κόμπι σε αυτό επέβαιναν η 13χρονη κόρη του Τζίτζι και οι Κριστίνα Μόσερ, ο προπονητής του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County, Τζόνι Αλτομπέλι, η γυναίκα του Κέρι και η κόρη του Αλίσα, ο πιλότος, Άρα Ζομπάγιαν, η Πέιτον Τσέστερ (συνομήλικη συμπαίκτρια της Τζίτζι) και η μητέρα της, Σάρα.

 Λόγω της πυκνής ομίχλης πάνω από το Λος Άντζελες, το ελικόπτερο χαμήλωσε το ύψος του και έκανε κύκλους πάνω από την περιοχή του ζωολογικού κήπου της πόλης. Έπειτα από σύσταση του πύργου ελέγχου, το ελικόπτερο πήρε απότομα ύψος και άλλαξε κατεύθυνση, από βόρεια σε δυτικά.

Για 15 ακόμη λεπτά το ελικόπτερο έμοιαζε εγκλωβισμένο στην ομίχλη, με τον πιλότο να ψάχνει την καλύτερη και πιο ασφαλή διαδρομή. Όταν κατευθύνθηκε τελικά νότια βρέθηκε σε περιοχή με λόφους και βουνά. Λίγο πριν από τις 10 π.μ. και ενώ πετούσε με ταχύτητα 184 μιλίων/ώρα προσέκρουσε σε βράχους στην περιοχή του Καλαμπάσας και έπεσε τυλιγμένο στις φλόγες. 



Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς ερευνητές  ο πιλότος Αρα Ζομπαϊάν, αποπροσανατολίστηκε δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Όλοι ανασύρθηκαν νεκροί.

Ο Κόμπι Μπράιαντ και η 13χρονη κόρη του κηδεύτηκαν στις 7 Φεβρουαρίου σε τελετή που έγινε σε στενό κύκλο. Λίγες ημέρες αργότερα η μεγάλη εκδήλωση μνήμης έγινε στο Staples Center και δεν έλειπε σχεδόν κανείς. Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του αμερικάνικου μπάσκετ κι όχι μόνο έδωσαν το «παρών» σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση ενώ χιλιάδες απλοί φίλαθλοι συνέρρευσαν για να πουν το δικό τους «τελευταίο αντίο» στον Black Mamba.  Μεταξύ άλλων στο Staples Center βρέθηκαν οι: Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Μπιλ Ράσελ, Τζέρι Ουέστ, Φιλ Τζάκσον, Γκρέγκ Πόποβιτς, Σακίλ Ο' Νιλ, Ντουέιν Ουέιντ, Άντονι Ντέιβις, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιγιονσέ, Αλίσια Κις και πολλοί άλλοι.

Η εκδήλωση άνοιξε με την διάσημη τραγουδίστρια Μπιγιονσέ η οποία συγκλόνισε με την ερμηνεία της και ακολούθησε η σπαρακτική ομιλία της Βανέσα Μπράιαντ, η οποία αναφέρθηκε στη σχέση που είχε με την κόρη της Τζίτζι, στον υπέροχο χαρακτήρα της 13χρονης αλλά φυσικά μίλησε και για τον άνδρα της ζωής της. 



Η επιχειρηματική δράση του Μπράιαντ

Εκτός από σπουδαίος καλαθοσφαιριστής ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν και ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. 

**Το 2013 ο Κόμπι Μπράιαντ δημιούργησε την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Bryant Stibel μαζί με τον ιδρυτή του Web.com, Jeff Stibel. Η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επενδύσεις σε δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και δεδομένων.

**Παράλληλα, ο ίδιος ο Κόμπι είχε προσωπικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στο λανσάρισμα ενός αθλητικούς ενεργειακού ποτού με την επωνυμία Body Armor.

**Το 2016, ο Μπράιαντ ίδρυσε επίσης το Granity Studios, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που επικεντρώνεται στη δημιουργική αφήγηση γύρω από τον αθλητισμό. Μέσα από αυτή την εταιρεία, έγραψε και διηγήθηκε και την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους το 2018.

**Ο θρύλος του NBA έχει δημιουργήσει και τη δική του τεράστια αθλητική ακαδημία με το όνομα Mamba Academy, στην οποία και κατευθυνόταν με τη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου. Μέσω αυτής ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα μπάσκετ για τους νέους που ονομάζεται Mamba League με στόχο να δώσει σε εκατοντάδες παιδιά δωρεάν πρόσβαση στο άθλημα.

**Το 2003, ο σούπερ σταρ των Λέικερς υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία και με τη διάσημη αθλητική εταιρεία Nike βοηθώντας την να εδραιώσει τη θέση της στον κόσμο του μπάσκετ.

**Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε, επίσης, εμπορικές συνεργασίες με μια σειρά άλλων κορυφαίων εμπορικών σημάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s (MCD), της Sprite, της Nintendo (NTDOF) και της Turkish Airlines.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια