Looking For Anything Specific?

Οι μαγικοί αριθμοί πίσω από τον μύθο του Πεπ Γκουαρντιόλα, που έκλεισε τα 50!



 Γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1971, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έκλεισε μισό αιώνα ζωής. Τα 30 τρόπαια που έχει κατακτήσει στην προπονητική του καριέρα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η βάση της είναι οι αριθμοί που συνοδεύουν την καριέρα του, και το αποτύπωμά του στο ποδόσφαιρο.

Από την πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Β’ ομάδας της Μπαρτσελόνα μέχρι και τη σεζόν 2019-20 ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από την τρίτη θέση.


Και να σκεφτεί κανείς πως στο πρώτο αγώνα πρωταθλήματος με την Μπαρτσελόνα, στην έναρξη της σεζόν 2008-09, η Μπαρτσελόνα είχε ηττηθεί από τη Νουμάνθια.
Ακολούθησαν 22 αγώνες χωρίς ήττα και η πορεία μέχρι τον πρώτο τίτλο…

Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Πεπ σπάσει τα κοντέρ

Έκτοτε, αρκετές από τις σεζόν του σε Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία, έχουν μπει ψηλά στις λίστες με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών όλων των εποχών.




Ο Γκουαρντιόλα άρχισε σιγά – σιγά να αφήνει το στίγμα του στο ποδόσφαιρο. Η σκέψη του πως και οι 11 ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο χειρισμού της μπάλας φαίνεται πως έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο σκέψης και δράσης όλων των προπονητών… Η αρχή έγινε με τις ομάδες του, στις οποίες ο τερματοφύλακας έχει υψηλό ποσοστό ευστοχίας στις πάσες.


Όμως, το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό, αλλά η επίδραση της νοοτροπίας Γκουαρντιόλα στα τοπ πρωταθλήματα. Δείτε τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν οι επιδόσεις των τερματοφυλάκων σε συνδυασμό με την Παρουσία του Ισπανού στο εκάστοτε πρωτάθλημα…



Επόμενο κομμάτι; Η κατοχή της μπάλας. Οι «εχθροί» του μιλάνε για «obsession for possession». Εκείνος θέλει να νιώθει πως η ομάδα του ελέγχει το παιχνίδι ανά πάσα στιγμή. Ο Γκουαρντιόλα σχεδόν μονοπωλεί το τοπ-10 των ομάδων με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχή ανά σεζόν…








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια