Looking For Anything Specific?

Σφύριξα… κι άρχισες! Πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Champions League

 



Του Νίκου Μποζιονέλου

37 ετών, Γαλλίδα και το κλισέ "πέφτει ένα ακόμη ανδρικό κάστρο", δεν ισχύει στην περίπτωσή της. Η Στεφανί Φραπάρ θα γίνει απόψε, στο Γιουβέντους – Ντινάμο Κιέβου(22.00, CosmoteSport 7), η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Champions League αλλά κακώς εκπλήσσει τόσο. Φαινόταν. Άλλωστε το 2019 είχε σφυρίξει τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα σε Τσέλσι και Λίβερπουλ.

Πριν από μια εβδομάδα σφύριξε το παιχνίδι Γρανάδα - Ομόνοια, το τρίτο της στη φετινή σεζόν για το Europa League, ενώ τον Σεπτέμβριο ορίστηκε για πρώτη φορά και σε παιχνίδι ανδρικών εθνικών ομάδων μεταξύ της Μάλτας και της Λετονίας για το Nations League, ίσως χρησιμοποιηθεί και στο Euro 2020 στοίχημα.

Η Φραπάρ βρίσκεται στη λίστα των διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009, τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη Γαλλίδα, η οποία διαιτήτευσε σε αναμέτρηση της πρώτης κατηγορίας της Γαλλίας, της Ligue 1 (Αμιάν - Στρασβούργο), ενώ την ίδια χρονιά διηύθυνε και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, ΗΠΑ - Ολλανδία.

Γενικώς οι Γάλλοι είναι πρωτοπόροι στο εν λόγω θέμα. Το 2004 είχε προηγηθεί η Νικόλ Πετινιά αλλά δεν πήρε πολλές ευκαιρίες, ούτε στη χώρα της ούτε στην Ευρώπη. Η Στεφανί, που θα κλείσει τα 37 στις 14 Δεκεμβρίου, είναι κατά γενική ομολογία, η κορυφαία γυναίκα διαιτητής στην Ευρώπη.

 Πρώτη γυναίκα διατητής που ακούστηκε όμως ήταν το 1991 η 29χρονη -τότε- Ουέντι Τομς, στο Μπόρνμουθ – Ρέντινγκ αλλά δέχθηκε άγριο μπούλινγκ από την εξέδρα. Και ανάλογο άκουσε και η Σίαν Μάσεϊ και στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2000 (Λέστερ – Τράνμιρ) από τους τους τηλεσχολιαστές Αντι Γκρέι και Ρίτσαρντ Κιζ, που απολύθηκαν άμεσα από το Sky Sports για τα σεξιστικά τους σχόλια.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια