Looking For Anything Specific?

Λεβαντόφσκι: Η απώλεια του πατέρα του, η απόρριψη της Λέγκια, η καταξίωση στη Bundesliga - Κορυφαίος για το 2020






 
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι παρέλαβε με ένα πλατύ χαμόγελο το αγαλματάκι του κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2020 (Best Player FIFA Mens Players), για πρώτη φορά εκπληρώνοντας έναν ακόμη μεγάλο στόχο στην γεμάτη από γκολ , τίτλους και διακρίσεις καριέρα του. 

Το βράδυ της Πέμπτης όμως (17/12) ο Ρόμπερτ είχε έναν ακόμη λόγο να αισθάνεται χαρούμενος: Η ανάδειξη του σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή , σε αυτή τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή που φέτος έγινε διαδικτυακά, συνέπεσε με την βράβευση και του πνευματικού του πατέρα, του  Γιούργκεν Κλοπ ως κορυφαίου προπονητή(Λίβερπουλ). Του ανθρώπου που του στάθηκε όχι μόνο ως κόουτς (στη κοινή τους πορεία στη Ντόρτμουντ),αλλά ως μέντορας και πατέρας. Άλλωστε ο Ρόμπερτ ένοιωσε την ανάγκη ύπαρξης μιας πατρικής φιγούρας στη ζωή του μετά την απώλεια του πατέρα του το 2003.

Η απόρριψη της Λέγκια 

Το 2008 ήταν μια "κομβική" χρονιά για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Προέρχονταν από δυο εξαιρετικές σεζόν με την άσημη Ζνιτς Προύσκοβ, την οποία βοήθησε να ανέβει δυο κατηγορίες και περίμενε να εξαργυρώσει αυτές τις εμφανίσεις όπως και τον τίτλο του "γκολτζή" με ένα καλό συμβόλαιο ώστε να βοηθήσει οικονομικά και την οικογένεια του.
Η Λέγκια Βαρσοβίας, παρότι έδειξε ενδιαφέρον, τον απέρριψε καθώς όλο το μεταγραφικό ενδιαφέρον είχε πέσει στην περίπτωση του Μίκελ Αρουαμπαρένα. Ο Λεβαντόφσκι απογοητεύτηκε. Ήταν η 2η φορά που η Λέγκια του γύριζε την πλάτη. Την προηγούμενη φορά(τρία χρόνια πριν) τον είχε σχεδόν αποπέμψει από τα Τμήματα Υποδομής!
 

 Σε αντίθεση με την Λέγκια η Λεχ Πόζναν έκρινε πως άξιζε τον κόπο το έναμιση εκατομμύριο ζλότι (περίπου 300.000 ευρώ) με το οποίο τον κοστολόγησε το 2008 η Ζνιτς. Ο 20χρονος Ρόμπερτ τους δικαίωσε με το "καλημέρα". Με το τέλος της πρώτης σεζόν άρχισαν να πέφτουν "βροχή" οι προτάσεις. Ο Γιάτσεκ Γκμοχ που γνώριζε για τη περίπτωση του μάλιστα εισηγήθηκε στον Παναθηναϊκό την απόκτηση του. Οι «πράσινοι» δεν ασχολήθηκαν, ο Λεβαντόφσκι παρέμεινε στη Λεχ Πόζναν και σύντομα όλη η Πολωνία μιλούσε για το νέο μεγάλο της αστέρι.


 

Έλαμψε στη Ντόρτμουντ 

Στη Μπορούσια Ντόρτμουντ η οποία δαπάνησε 4,5 εκ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, βρήκε τον προπονητή (Γιούρκεν Κλοπ) που θα τον ανέβαζε στο επόμενο επίπεδο. Χρειάστηκε μερικούς μήνες μέχρι να πάρει …μπρος. Αρχικά έπαιζε ως αλλαγή (μπροστά του είχε τους Λούκας Μπάριος και Σίνζι Καγκάβα), όμως σύντομα ο Κλοπ θα καταλάβει πως ο Λεβαντόφσκι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Μαζί θα ανέβουν στην κορυφή κερδίζοντας τίτλους και διακρίσεις ενώ λίγα χρόνια μετά θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους (σε Μπάγερν και Λίβερπουλ) για να αποδείξουν πως τα…αστέρια λάμπουν παντοτινά.



 

Το οικογενειακό περιβάλλον και η απώλεια

 Ο Λεβαντόφσκι γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1988 στη Βαρσοβία. Προέρχονταν από αθλητική οικογένεια καθώς ο πατέρας του Κριστόφ υπήρξε πρωταθλητής στο Τζούντο. Η μητέρα του(Ιβόνα) ασχολήθηκε με το βόλει όπως και η αδελφή του (Μιλένα) η οποία έπαιξε σε Εθνικές ομάδες της Πολωνίας. Σε ηλικία 15 ετών ο Ρόμπερτ έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πεπεισμένος πως ο γιος του επρόκειτο να κάνει μεγάλη καριέρα. 

Αυτή η απώλεια στοίχισε στον έφηβο Λεβαντόφσκι κι έγινε κίνητρο για να πετύχει τον στόχο του και να δικαιώσει τις προσδοκίες του πατέρα του. "Ξέρω ότι με παρακολουθεί από εκεί ψηλά", έχει δηλώσει αρκετές φορές μετά από γκολ που έχει πετύχει στρέφοντας ψηλά το κεφάλι του. Συνοδοιπόρος του σε αυτή την προσπάθεια η Αννα Στατσούρσκα, πρωταθλήτρια του καράτε(!) με χάλκινο μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες το 2009 την οποία παντρεύτηκε το 2013. 

Ο γερμανικός Τύπος αρκετές φορές τον έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τους καλύτερους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος, άψογο οικογενειάρχη , άνθρωπο της... ρουτίνας και δουλευταρά. Σχεδόν ποτέ δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ για ζητήματα διαφορετικά σε σχέση με αυτά που κάνει στο γήπεδο. 

 **Σε 131 αγώνες στο Γερμανικό πρωτάθλημα ο Λεβαντόφσκι έχει σημειώσει 251 γκολ(!) εκ των οποίων 177 με την Μπάγερν και 74 με την Ντόρτμουντ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια