Looking For Anything Specific?

Έγινε στα αλήθεια ποδοσφαιρικός αγώνας τα Χριστούγεννα στο μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

 


 Έμεινε στην ιστορία ως " Η ανακωχή των Χριστουγέννων" και είναι πράγματι, από τις πιο γνωστές ανεπίσημες εκεχειρίες σε περίοδο πολέμου. Παραμονές των Χριστουγέννων του 1914 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ένταση κατά μήκος των 800 χιλιομέτρων του δυτικού μετώπου όπου στρατοπέδευαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες, άρχισε σταδιακά να πέφτει, οι στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματα και για μια ημέρα έκαναν παρέα με τον "μισητό" τους αντίπαλο.

Από τη μία πλευρά ήταν οι Γερμανοί, ενώ από την άλλη Γάλλοι, Βρετανοί και Βέλγοι. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε από τα αρχεία του γερμανικού στρατού από επιστολές και μαρτυρίες στρατιωτών και από έρευνες ιστορικών. Σε αρκετές περιπτώσεις Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες άρχισαν να ανταλλάσσουν στο βελγικό μέτωπο γιορτινές ευχές εγκαταλείποντας τα χαρακώματα τους! 

Ήταν ένα γεγονός πρωτοφανές. Οι στρατιώτες ουσιαστικά αγνόησαν εντολές ανωτέρων τους, βγήκαν από τα χαρακώματα, άφησαν τα όπλα τους αντάλλαξαν δώρα ενώ έβγαλαν και φωτογραφίες. Έπαιξαν όμως στα αλήθεια και ποδόσφαιρο; 

 Το βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα και ιστορικού Μίκαελ Γιούργκς ("Der Κleine Frieden Groben Krieg") που εκδόθηκε το 2006 αποτελεί την σημαντικότερη ίσως πηγή πληροφοριών σχετικά με όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στο μέτωπο. Μέσα από το βιβλίο του ήρθαν στο φως μια σειρά από αδημοσίευτες επιστολές στρατιωτών, φωτογραφίες όπως και αποσπάσματα ημερολογίων στο περιεχόμενο των οποίων ο Γιούργκς απέκτησε πρόσβαση. "Φτιάξαμε μια αυτοσχέδια μπάλα, αρχίσαμε να κλοτσάμε για να ξεδώσουμε παίζαμε μαζί με τους Άγγλους " έγραψε ο υπολοχαγός Κουρτ Τσέμις.





 

Αντίστοιχες έρευνες έγιναν και στη Μεγάλη Βρετανία: " Οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι από τα χαρακώματα. Το κάναμε κι εμείς. Χαιρετηθήκαμε και αρκετοί από εμάς άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μην φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια μπάλα βρέθηκε από το πουθενά και περίπου 50 άτομα αλλάζαμε πάσες", διηγήθηκε ο Άγγλος στρατιώτης Μπέρτι Φέλσταντ

Σύμφωνα με όσα διηγούνται στρατιώτες, παιχνίδια με μπάλα έγιναν σε διάφορα σημεία του μετώπου. Σε κάποιες περιπτώσεις περιγράφουν το παιχνίδι ως "ιδιαίτερα ζωηρό". Η ανακωχή αυτή θεωρείται μια συμβολική στιγμή ανθρωπισμού και ειρήνης μέσα σε μια από τις πιο βίαιες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Το 1999, στο σημείο από όπου ξεκίνησε η ανακωχή στήθηκε ένας ξύλινος σταυρός, για να θυμίζει σε όλους εκείνο το βράδυ του 1914.

Αρκετά διαφωτιστικό σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη τα Χριστούγεννα του 1914 είναι το ντοκιμαντέρ: "The Christmas Truce of 1914: What Really Happened?" το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε: 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια