Looking For Anything Specific?

Άρης-ΠΑΟΚ: Η γκαζόζα του Βικελίδη και το αξέχαστο ντέρμπι στο Συντριβάνι

 



Ο Άρης φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ (7.30 μμ, NS1) στο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League και το SportBubble γυρίζει τον χρόνο πίσω στις εποχές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μπορεί οι συνθήκες να ήταν πολύ διαφορετικές όμως το βέβαιο ήταν πως το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανέκαθεν προκαλούσε έντονα συναισθήματα.

"Εγώ τους έδωσα το πρωτάθλημα και μου είπε να πληρώσω τη γκαζόζα" 

Ο θρύλος του ποδοσφαιρικού Άρη, Κλεάνθης Βικελίδης (γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1915 και 7 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα), σε μια συνέντευξη η οποία είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Μακεδονία" το 1977 με την υπογραφή του δημοσιογράφου Κρίτων Σαλπιγκτή είχε αναφερθεί σε ένα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ που είχε μείνει χαραγμένο στη μνήμη του. 

"Σε ένα παιχνίδι, το 1938, παίζαμε με τον ΠΑΟΚ τελικό για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Χάναμε με 1-0. Θέλαμε μόνο νίκη, ακόμη και με ισοπαλία το πρωτάθλημα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ. Κάνω με το χέρι προς τον γραμματέα τον Ολυμπιόδωρο  Αναστασιάδη που κάθοταν πίσω από την εστία "πόσο θέλει;". Μου δείχνει με τα χέρια "πέντε λεπτά". Στα επόμενα δυο λεπτά ο Βικελίδης (τον οποίο αποκαλούσαν "μακεδονικό τανκ"), ισοφαρίζει με μακρινό σουτ και στη τελευταία φάση μετά από κόρνερ "γράφει" με κεφαλιά το 2-1.

"Σταν αποδυτήρια γίνονταν της τρελής, μόλις μπήκα όλοι έπεσαν πάνω μου να με αγκαλιάσουν. "Σιγά ρε παιδιά τους λέω να πιω μια γκαζόζα, στέγνωσε το λαρύγγι μου". Παίρνω μια από το κιβώτιο που μας είχαν φέρει, την κατεβάζω αλλά δεν ξεδιψάω και παίρνω και μια δεύτερη. Λίγη ώρα μετά μπαίνει βλοσυρός πρόεδρος και ρωτάει:«Ήπιε κανείς δυο γκαζόζες;». Σηκώνω τα χέρι. "Εγώ" του λέω κύριε πρόεδρε γιατί διψούσα". Και τι μου απαντάει: "Την πρώτη Βικελίδη την κερνάει το σωματείο, την δεύτερη θα την πληρώσεις από την τσέπη σου". Μπορείς να το αντιληφθείς; Μόλις τους είχα δώσει το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, είχα βάλει δυο γκολ επί του ΠΑΟΚ και με έβαζαν να πληρώσω την δεύτερη γκαζόζα".


Το ...ατέλειωτο ντέρμπι

Τον Μάρτιο του 1950 έγινε ένα ματς στο παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι (από το 1932 ως το 1959 ήταν η έδρα του Δικεφάλου), που έμεινε στην ιστορία. Οι δυο αιώνιοι διεκδικούσαν την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Το παιχνίδι είχε συγκλονιστική εξέλιξη με πολλές διακυμάνσεις. Ο ΠΑΟΚ παίρνει προβάδισμα (3-1) με τον Άρη να ισοφαρίζει (3-3). Το ματς πάει στην παράταση για να τελειώσει δίχως γκολ. Τότε, δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι κι ο αγώνας ορίζεται να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα! Την επόμενη εβδομάδα το παιχνίδι βγαίνει ξανά ισόπαλο και ορίζεται νέα ημερομηνία διεξαγωγής! Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί εγκωμιαστικά σχόλια για το θέαμα που πρόσφεραν οι ομάδες:

"Ήταν πραγματική τιτανομαχία εικοσιδύο παικτών, οι οποίοι εχάρισαν σε δώδεκα χιλιάδας θεατών ένα σπάνιο αγωνιστικό θέαμα, μια αθλητική πανδαισία. Πάντοτε ήμασταν αυστηροί στες κρίσεις μας. Αλλά για το ματς της Κυριακής μόνον ενθουσιαστικά σχόλια έχουμε να αφιερώσουμε. Και δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως τέτοια παιχνίδια έχουν να δουν τα ελληνικά γήπεδα από την χρυσή περίοδο του ποδοσφαίρου μας. Δηλαδή από τα 1929-32". 

Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο ντέρμπι που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στη Θεσσαλονίκη από το συνεργείο μεταδόσεων του Γ Σώματος Στρατού, από τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια