Looking For Anything Specific?

Νίκος Γκάλης: Ένα όμορφο παραμύθι που πάντα θέλεις να ακούς και να διαβάζεις

Ο Νίκος Γκάλης στην πρώτη του εμφάνιση σε επίσημο ματς

Το πρωινό της 3ης Δεκεμβρίου του 1979, πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των φίλων του Άρη δεν ήταν ούτε η εκτός έδρας νίκη της ομάδας τους στο Καυταντζόγλειο με 0-2 επί του Ηρακλή για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, ούτε η δύσκολη επικράτηση(με 79-78) της μπασκετικής ομάδας και πάλι επί του Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο. 

Η μέτρια παρουσία του πρωτοεμφανιζόμενου Ελληνοαμερικανού καλαθοσφαιριστή Νίκου Γκάλη σε εκείνο το κυριακάτικο τοπικό ντέρμπι (σαν σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου), είχε θορυβήσει δημοσιογράφους, φιλάθλους αλλά και  μέλη του δ.σ. του Ερασιτέχνη Άρη, που άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά αν έπρεπε να τιμήσουν την συμφωνία που έκαναν μαζί του για ένα συμβόλαιο, που πολλοί εκτιμούσαν πως ο σύλλογος δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ή αν θα έπρεπε να κινήσουν τις διαδικασίες για ένα «διαζύγιο»!

"Μονοπώλησε επιθέσεις, έκανε σοβαρά λάθη…"

Της μέτριας εμφάνισης του Νίκου Γκάλη κόντρα στον Ηρακλή είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξόφληση της προκαταβολής υπογραφής του συμβολαίου του. Για αυτό και δεν κατέβηκε να παίξει-παρότι ήταν στην Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου), κόντρα στην Μακάμπι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε για τον Γκάλη μετά την πρώτη του εμφάνιση κόντρα στον Ηρακλή ήταν το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς» που ανέφερε: "Ο Άρης  είχε στην σύνθεση του τον πολυσυζητημένο Γκάλη ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διατέθησαν για την απόκτηση του μονοπώλησε τις επιθετικές ενέργειες των κιτρίνων και έκανε πολλά και σοβαρά λάθη…".

Δεν ήταν μόνον δημοσιογράφοι που αμφισβητούσαν τον Γκάλη. Αρκετοί συμπαίκτες του θεωρούσαν πως είχε υπερβολικά μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του κι ότι έπαιρνε πολλές προσπάθειες, ενώ μέλη της διοίκησης είχαν στείλει το μήνυμα στο αγωνιστικό τιμ (κυρίως στον υπεύθυνο του τμήματος Ανέστη Πεταλίδη), πως εάν δεν άλλαζε η εικόνα του θα αναθεωρούσαν το πλάνο επένδυσης στον Γκάλη.

"Τι θέλουν; Πρώτο ματς ήταν", ξεσπάει ο Γκάλης απευθυνόμενος προς τον Πεταλίδη, ο οποίος τον συμβουλεύει να μην δίνει σημασία σε όσα λέγονται. Υπό το βάρος της κριτικής  και με αφορμή διάφορες φημολογίες σχετικά με το μέλλον του, ο Γκάλης παίρνει την απόφαση δυο ημέρες μετά το ντεμπούτο του στο ματς με τον Ηρακλή να προχωρήσει σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». 


Ο Γκάλης λέει σε εκείνη τη συνέντευξη: "Δυστυχώς για μένα σε αυτό το παιχνίδι ενώ είχα πολλές προσπάθειες που με έφεραν σε απόσταση αναπνοής από το αντίπαλο καλάθι η μπάλα δεν έμπαινε. Δεν είχα την στοιχειώδη κατά την γνώμη μου ευστοχία, αυτό όμως δεν σημαίνει και τίποτα, είχα απλά μια άτυχη μέρα. Στο μέλλον θα πάω καλύτερα. Όλοι αυτοί που βιάστηκαν να βάλουν συμπεράσματα ας κρατήσουν την γνώμη τους σχετικά με το άτομο μου για τον εαυτό τους. 

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μου, παίζω μπάσκετ από 13 χρονών ξέρω τις αδυναμίες μου και τα δυνατά μου σημεία. Το μόνο που ζητώ από τους αρειανούς φιλάθλους είναι να κάνουν λίγο υπομονή. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν το πρώτο μου παιχνίδι, δεν έδειξα όλες μου τις δυνατότητες. Επαναλαμβάνω,  ας κάνουν λίγο υπομονή, τους βεβαιώνω με τον λόγο της τιμής μου πως θα παίξω πολύ μεγάλο μπάσκετ στον Άρη…".


"Εγώ του σφύριξα το πρώτο φάουλ"

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός και πρώην διαιτητής Γιώργος Προεστός, διεύθυνε μαζί με τον Παναγιώτη Οικονομίδη ως ρέφερι  το παιχνίδι Άρης-Ηρακλής και σήμερα λέει στο SportBubble: "Υπήρχε  πολύ μεγάλη προσμονή για τον Γκάλη. Είχαν ακουστεί πάρα πολλά για την μεταγραφή του και κυρίως για τις οικονομικές του απολαβές. Άλλαζαν κάπως οι ισορροπίες στον Άρη. Κι όταν αλλάζουν ισορροπίες έχουμε αναταράξεις. Διαιτητές σε εκείνο το πρώτο ματς του Γκάλη στην Ελλάδα ήμασταν εγώ και ο Παναγιώτης Οικονομίδης. Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν ένας πολύ ικανός γκάρντ, απλώς σε εκείνο το παιχνίδι κατά την γνώμη μου έπεσε στην παγίδα της επιβεβαίωσης, ήθελε να δείξει με το καλημέρα ποιος είναι. Τράβηξε πολλές προσπάθειες , έβαλε αρκετούς πόντους, αλλά έχασε και πολλούς.  Έπαιζε δυνατά στην άμυνα, ήμουν αυτός που του σφύριξε το πρώτο φάουλ.

Ο Άρης κόντεψε να χάσει από τον Ηρακλή όμως τελικά το πήρε το ματς. Υπήρχαν και πολλές απαιτήσεις από τον κόσμο, σας θυμίζω πως εκείνη την χρονιά ο Άρης καλούνταν να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Τον Γκάλη είχα προλάβει να τον δω και λίγες ημέρες πριν από αυτό το ματς. Τον είχε φέρει ο Πεταλίδης σε ένα παιχνίδι που ήμουν διαιτητής στο ανοικτό της ΧΑΝΘ  να δει μια αναμέτρηση ως θεατής. Να πάρει μια γεύση από ελληνικό μπάσκετ".

Το Άρης –Ηρακλής κρίθηκε από μια άμυνα που έβγαλε ο Γκάλης(ο οποίος έπαιξε με το νούμερο «7») πάνω στον Σακελαρίου στην τελευταία επίθεση των κυανόλευκων κι ενώ το σκορ ήταν 79-78.

Λίγες ημέρες μετά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες περί κλήσης του Γκάλη στην Εθνική ομάδα. Ο δαιμόνιος α΄ αντιπρόεδρος της ΕΟΚ Άγης Κυνηγόπουλος ξεπερνάει ( όχι πάντοτε με …νόμιμα μέσα) την γραφειοκρατία, εκδίδει σε χρόνο ρεκόρ ελληνικό διαβατήριο στον Γκάλη και σιγά σιγά όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Για την ιστορία οι πόντοι εκείνου του πρώτου της 2ας Δεκεμβρίου του 1979 αγώνα ήταν:

ΑΡΗΣ(Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 22, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 3,  Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4.

Ηρακλής(Αγγελίδης): Σακελλαρίου 19, Καρατζουλίδης 18, Πιλαφίδης 11, Τσομπανάκης 6, Μάντης 12, Τσουμής 10, Βαγιακάκος 2, Τζάμος .


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια