Looking For Anything Specific?

A ball for all: 3 χρόνια, 160 χώρες, χιλιάδες μπάλες για τυφλά παιδιά- Ηλία Μάστορα, καλά τα κατάφερες!

Photo/TEDx


Πέρασαν ακριβώς τρία χρόνια: Σαν σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 2017 μια χούφτα εθελοντών με μπροστάρη έναν οραματιστή εκπαιδευτή από την Θεσσαλονίκη, τον πρώην διεθνή διαιτητή ποδοσφαίρου τυφλών, Ηλία Μάστορα, ξεκινούσε ένα όμορφο "ταξίδι" στο ...άγνωστο δημιουργώντας μια παγκόσμια καμπάνια.

Αναφερόμαστε στο "A ball for all", μια καμπάνια σκοπός της οποίας μεταξύ άλλων είναι η διανομή μιας μπάλας ποδοσφαίρου ειδικά σχεδιασμένης για τυφλά παιδιά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. "Είναι πράγματι μια ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή (3/12) καθώς είναι τα γενέθλια μιας καμπάνιας που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με στόχο να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο", δηλώνει στο "SportBubble" ο Ηλίας Μάστορας που προσθέτει τα εξής:

 "Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχα να σχεδιάσω μια μπάλα για τυφλά παιδιά. Για αρκετά χρόνια υπήρξα διαιτητής σε αγώνες τυφλών.  Διεύθυνα ως πρώτος διαιτητής τον τελικό ποδοσφαίρου Τυφλών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 και του Πεκίνο 2008, ενώ διατέλεσα και Υπεύθυνος Ορισμού και Αξιολόγησης Διαιτησίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μέσα από αυτή την ενασχόληση μου κάποια στιγμή διαπίστωσα πως δεν υπήρχε μπάλα για μικρής ηλικίας τυφλά παιδιά. Σχεδίασα λοιπόν μια τέτοια με βάρος 250 γραμμάρια, ώστε να μπορεί να την κουβαλήσει ένα παιδί 3, 4 ετών . Στο εσωτερικό της επίσης διαθέτει 4 μηχανισμούς έτσι ώστε να βγάζει ήχο όταν κυλάει στο έδαφος".

Με τον Ντ.Ντρογκμπά


Μετά ξεκίνησε ένας μαραθώνιος με στόχο να ξεκινήσει μια φιλόδοξη καμπάνια για την διάδοση αυτής της ιδέας: «Το Youthorama , ένα αθλητικό πολιτιστικό σωματείο υπέβαλε αρχικά μια πρόταση χρηματοδότησης στο “Erasmus plus” το οποίο είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη κι έτσι αρχικά μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα ετήσιο πλάνο με στόχο να καλυφθεί το κόστος ώστε να κατασκευαστούν οι μπάλες για ειδικά σχολεία. 

Στην συνέχεια προσπαθήσαμε αυτή την δράση το « Α ball for all» να την κάνουμε παγκόσμια. Απευθυνθήκαμε σε διάφορα ιδρύματα".

Ένας από τους πρώτους συμπαραστάτες που "αγκάλιασαν" το project ήταν η UEFA. "H UEFA ενέταξε το " a ball for all" στο πρόγραμμα της, το «Uefa Foundation for Children's» έτσι εξασφαλίσαμε έσοδα για την προώθηση της, ως δωρεά σε όλο τον κόσμο. Η UEFA έκανε δεκτό το αίτημα μας μέσα από εκατοντάδες προτάσεις από όλο τον κόσμο κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι". 

 Η πρώτη παρουσίαση της μπάλας έγινε το 2017 στο Κατάρ. Έγινε επίσης παρουσίαση της καμπάνιας στο Μονακό και μετά ακολούθησαν αποστολές της σε όλο τον κόσμο. Σήμερα έχει πιστοποιηθεί μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, πως οι μπάλες για τυφλά παιδιά έχουν φτάσει σε 160 χώρες του κόσμου! Από το Περού ως την Μιανμάρ κι από το Πράσινο Ακρωτήρι ως το Ιράν και το Μάλι… 



 "Σε αυτή την τριετία πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε μεταξύ άλλων να πάρουμε πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η μπάλα είναι πλέον πατενταρισμένη, μοναδική στο είδος της παγκοσμίως. Όμως η προσπάθεια δεν σταματάει για εμάς. Έχουμε και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για όλες τις τάξεις Ειδικών και Γενικών Σχολείων. Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πακέτο με 15 ειδικές ασκήσεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να εκπονούν με ασφάλεια το πρόγραμμα. Δουλεύουμε και εργαζόμαστε σε νέα εργαλεία ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται”. 
Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Ηλία Μάστορα και την παρέα του «A ball for all» ,  χρόνια πολλά για την επέτειο των τριών ετών της καμπάνιας και να τα ...εκατοστίσουν!

Δείτε βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για την καμπάνια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια