Looking For Anything Specific?

Το αξέχαστο road trip του Κουστουρίτσα με τον Μαραντόνα που έγινε ντοκιμαντέρ

Κουστουρίτσα και Μαραντόνα στο φεστιβάλ των Καννών

 

 Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θρηνεί τον θάνατο ενός χαρισματικού, κορυφαίου ποδοσφαιριστή που δοξάστηκε σαν «θεός», όμως ταυτόχρονα ταλαιπωρήθηκε κι αφάνταστα στην ζωή του, από καταχρήσεις, παρασυρμένος από τα πάθη του,  αδυνατώντας να τιθασεύσει τους προσωπικούς του δαίμονες.

 Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα , άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Τίγκρε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 60 ετών. Λίγες εβδομάδες πριν είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για επέμβαση καθώς είχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ντιεγκίτο, είχε αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. 

Πολλά είναι τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για τον ίδιο όπως και τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί με θέμα την ζωή του. Ένα από τα τελευταία ήταν αυτό του Ασίφ Καπάντια που βγήκε στις αίθουσες το 2019. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε κι αυτό που σκηνοθέτησε ο Άνγκους Μακουίν, και προβλήθηκε σε 7 ημίωρα επεισόδια στο Netflix

 Μια ξεχωριστή ματιά στο φαινόμενο «Ντιέγκο Μαραντόνα» ήταν αυτή του βραβευμένου Σέρβου σκηνοθέτη (Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές,  Underground κ.α.)Εμίρ Κουστουρίτσα. "Η ταινία δεν αγιοποιεί και ούτε καταδικάζει τον Μαραντόνα. Ήταν μια ιδιοφυΐα των γηπέδων και έξω από αυτά είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος – ενίοτε φριχτά αφόρητος –, με τις κοινοτυπίες του, του μελοδραματισμούς του. 

Ο μύθος όμως πάντα αρέσκεται να μεταπλάθει το υλικό του και ο Κοστουρίτσα αναδεικνύει το ετερόκλητο μωσαϊκό του", αναφέρει κριτική του 2009 για την ταινία. Ο Κουστουρίτσα ακολούθησε τον Μαραντόνα με το συνεργείο του επί 12 μήνες σχεδόν… παντού σε ένα αξέχαστο road trip. Στο Μπουένος Άιρες, στην Villa Fiorito την γειτονιά που γεννήθηκε και στο σπίτι που μεγάλωσε. Στο Βελιγράδι όπου ο Κοστουρίτσα γνωρίζει τον Μαραντόνα στον πρωθυπουργό της Σερβίας.

 Στην Νάπολη, στο San Paolo όπου συναντιέται με τον αγαπημένο τραγουδιστή της νεολαίας Μάνου Τσάου, στην Κούβα και στην Αβάνα κι από εκεί στην Βαρκελώνη στο Camp Nou όπου συναντιέται με τον Μέσι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με τον Κοστουρίτσα να προσεγγίζει μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ την ψυχοσύνθεση του Μαραντόνα. Δείτε το ντοκιμαντέρ:



 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια