Looking For Anything Specific?

Εσείς παίζετε PlayStation με τις ικανότητες των παιδιών;

 


Ο Σπύρος Κουλούρης και το Football Mind απευθύνεται στους προπονητές και στους γονείς των παιδιών που μπαίνουν στον κόσμο των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Καταγράφει καταστάσεις και στιγμές που όλοι οι γονείς και οι προπονητές προσπαθούν αλλά μερικές φορές καταφέρνουν να αποφύγουν…

Το μεγαλύτερο σφάλμα προπονητών και γονέων κυρίως σε αναπτυξιακό επίπεδο είναι να δίνουν κατεύθυνση, οδηγίες και εντολές σε κάθε ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο κάθε στιγμή.

Είναι απαράδεκτο να στερείς το δικαίωμα της επιλογής και του λάθους από το παιδί. Είναι απαράδεκτο να βάζεις πάνω από την εκπαίδευση τη σκοπιμότητα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Οι άγραφοι νόμοι του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου

Όταν δέχεσαι μια πρόταση και θέση στο χώρο του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου θα πρέπει να δεχτείς και τους άγραφους νόμους του.Κάθε προπονητής θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες ενός παιδιού και να έχει την όρεξη και το πάθος να υπηρετήσει αυτή τη μαγική διαδικασία.

Στόχος του προπονητή θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο σε δεξιότητες του αθλήματος. Ο προπονητής για το κάθε παιδί είναι ο ήρωας και το πρότυπο του. Το παιδί είναι σφουγγάρι και θα σε κοιτάει για πάντα στα μάτια, κρεμάμενος από τα χείλη σου, ακούγοντας με προσοχή και προσήλωση τη κάθε σου λέξη, τη κάθε σου πράξη και το κάθε σου μάθημα. Μη καταστρέφεις τον όρο “μάθημα”.

Μη διαλύεις την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν αισθάνεσαι “έξω από τα νερά σου” φύγε. Προσπάθησε να γίνεις προπονητής ενηλίκων, αντρικής ομάδας ή της Premier League. Εδώ στον μαγικό χώρο που έρχονται τα παιδιά, στο δικό τους “Bernabéu και Camp Nou” θέλουν να περνάνε όμορφα τις ώρες τους και να τα λένε με τα φιλαράκια τους. Μη τους πιέζεις.

Ίσως δεν παίξει κανένα παιδί σε επαγγελματική ομάδα. Δεν απέτυχες. Μπορεί από τα 20 παιδιά που κάποτε προπόνησες να έγιναν κάποιοι άξιοι πατέρες, υπεύθυνα και συνειδητά άτομα, άριστοι επαγγελματίες και να έχουν αποκτήσει όλοι ανεξάρτητα την ιδιότητα τους, απίστευτες αξίες, δυνατά εφόδια για το μέλλον και τη ψυχολογία τους. Αυτός είναι ο στόχος σου. Να δημιουργήσεις δυνατούς χαρακτήρες και προσωπικότητες. Θα πρέπει να μάθουν να χάνουν και να κερδίζουν. Να μάθουν να σέβονται τον αντίπαλο παίκτη, προπονητή και διαιτητή.

Θα αδικηθούν, θα πεισμώσουν, θα πέσουν και θα σηκωθούν. Ας πάμε στο θέμα μας λοιπόν… Ο παραπάνω πρόλογος πραγματοποιήθηκε για να καταλάβετε το σκοπό της πιο σημαντικής δουλειάς του κόσμου. Της δουλειάς σας. Όλοι ξέρουμε προπονητές που σκοπός τους είναι η νίκη με κάθε κόστος και τίμημα.


Όλοι έχουμε δει προπονητές να κάνουν αναμετάδοση και να λένε ακριβώς σε κάθε στιγμή τη κάθε κίνηση κάθε παιδιού. Το κέρδος ; Η επίτευξη ενός τέρματος ή μιας νίκης. Το κόστος; Το επίτευγμα είναι δικό σας και όχι του παιδιού. Η απόφαση πάρθηκε από εσάς και όχι από αυτούς. Το ποδόσφαιρο ενώ φαίνεται απλό άθλημα έχει απίστευτα ερεθίσματα να διαχειριστείς. Μη στερείς τη μαγεία της επιλογής από τον παίκτη σου. Εκπαίδευσε τους να παίρνουν μόνοι τους την απόφαση. Μη τονίζεις τη λάθος επιλογή του. Ρώτα τον τι άλλο μπορούσε να κάνει.

Όταν θα βλέπεις στοιχεία που έχεις εισαγάγει στις προπονητικές σου μονάδες να παίρνουν σάρκα και οστά τότε σημαίνει πως πέτυχες. Όταν βλέπεις τον μικρό “Γιαννάκη” να κοιτάει πριν δεχτεί τη μπάλα, να συνεργάζεται εκεί που δεν ήξερε τη σημασία της ομαδικότητας, να ξέρει να οδηγεί και να προστατεύει τη μπάλα, να μπορεί να επικοινωνεί με τους συμπαίκτες του τότε τα κατάφερες. Δεν χρειάζεται να πεις πολλά. Μιλάνε μόνοι τους πλέον μέσα στο γήπεδο. Δεν σε χρειάζονται εσένα από έξω.

Δεν σε χρειάζονται διότι ξέρουν μόνοι τους τι να κάνουν. Εσύ το πέτυχες. Εσύ τους το έμαθες. Εσύ κατάφερες να τους το μεταδόσεις. Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Τώρα. Εσύ θα πρέπει να εκπαιδεύσεις και τους γονείς να μη κάνουν το ίδιο που έκανες εσύ.


Εκπαίδευσε τους γονείς των παιδιών

Οι γονείς όπως και τα παιδιά όταν έρχονται σε ένα νέο χώρο θα πρέπει να εκπαιδευτούν για το τί πρέπει να κάνουν, τί θεωρείται σωστό και για ποιό λόγο. Εκπαίδευσε τους γονείς των παιδιών. Πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις οργάνωσε μια συνάντηση με τους γονείς και βάλε τα θεμέλια για μια άρτια συνεργασία. Εξήγησε τη προπονητική σου φιλοσοφία, τους λόγους που δεν πρέπει να μιλούν από έξω με επιχειρήματα και τους μακροχρόνιους στόχους που έχεις για τα παιδιά τους.

Εξήγησε ότι δεν πρέπει να μιλάνε από έξω, όχι γιατί είσαι εσύ το αφεντικό, αλλά γιατί εκείνη την στιγμή επεμβαίνεις στην μαθησιακή διαδικασία. Είναι σαν να πηγαίνεις έξω από την τάξη του παιδιού την ώρα ενός τεστ να φωνάζεις τις πιθανές λύσεις που εσύ νομίζεις..

Με αυτήν την τηλεκατευθυνόμενη εκπαιδευτική προσέγγιση τα παιδιά θα μάθουν να τα περιμένουν όλα “στο πιάτο”, εκμηδενίζοντας κάθε στοιχείο δημιουργικότητας και κρίσης και δημιουργώντας ενήλικες χωρίς δική τους βούληση εξαρτημένους από δεσμά των γονιών τους.

Αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες και μη τους στερείτε την ελευθερία τους.

Πηγή: Repress


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια