Looking For Anything Specific?

Η τεράστια "αυτοκρατορία" του Μάικλ Τζόρνταν

 



Μια μεγάλη επιχειρηματική «αυτοκρατορία»  που σήμερα υπολογίζεται σύμφωνα με το «Forbes» στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια που τον κατατάσσουν μεταξύ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο κατάφερε να δημιουργήσει ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο 57χρονος σταρ που καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου ως ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής του πλανήτη αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματικός και στις… μπίζνες.

Η επένδυση του Τζόρνταν στους Σάρλοτ Χόρνετς είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει κάνει ως σήμερα. Ήταν μέτοχος της συγκεκριμένης ομάδας του ΝΒΑ από τις αρχές του 2000, όμως το 2010 με μια συμφωνία ύψους 175 εκατομ. δολαρίων αύξησε το μερίδιο του στο 90%.

Ήταν μια επικερδής συμφωνία καθώς η αξία όλων των ομάδων του ΝΒΑ αυξήθηκε κατακόρυφα εξαιτίας μιας σειράς σημαντικών deals με μεγάλα δίκτυα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα(συνολικούς ύψους 24 δισ. δολ.)αλλά και της ραγδαίας διείσδυσης του ΝΒΑ παγκοσμίως σε μεγάλες αγορές.  Πριν από λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2019 o Τζόρνταν πούλησε το 20% του χαρτοφυλακίου των Χόρνετς σε διαχειριστές hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το μερίδιο του Τζόρνταν σήμερα στη ομάδα υπολογίζεται σε 940 εκατ. δολ.

Η Νike ήταν από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του Τζόρνταν η σημαντικότερη πηγή εσόδων του. Το μερίδιο της συγκεκριμένης φίρμας στην αγορά παπουτσιού για το μπάσκετ στις ΗΠΑ για το 2019 αντιστοιχούσε στο τεράστιο 86% της συνολικής αγοράς. Το brand «Jordan» που δημιούργησε η Nike το προηγούμενο έτος είχε έσοδα χονδρικής 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια! Τα ετήσια έσοδα του 57χρονου σούπερ σταρ από την συμφωνία του με την Nike είναι τέσσερις φορές περισσότερα από αυτά του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Το 2019 αυτά τα έσοδα έφτασαν περίπου στα 130 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Τζόρνταν έχει επενδύσει σε ουκ ολίγες εταιρείες ανά τον κόσμο. Μεταξύ των οποίων στην Sportradar( πάροχος αθλητικών δεδομένων με έδρα την Ελβετία), στην φίρμα ακουστικών Muzik, στην εταιρεία τεχνολογίας Gigster με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και στην εταιρεία Axiomatic(εταιρεία  με συμμετοχή στην βιομηχανία των esports και βιντεοπαιχνιδιών). Πρόσφατα, μαζί με άλλους ιδιοκτήτες από το ΝΒΑ συμμετείχε στην δημιουργία νέου brand αλκοολούχου ποτού και πιο συγκεκριμένα μιας super premium τεκίλας με το όνομα «Cincoro».


Ο Τζόρνταν έχει το 1% της ομάδας μπέιζμπολ (Miami Marlins). Επίσης είναι κάτοχος μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων όπως και μέτοχος του «Cornerstone Restaurant Group», το οποίο λειτουργεί πέντε εστιατόρια με την επωνυμία «Jordan». Ο  Τζόρνταν έχει συμφωνίες για την προώθηση άλλων προϊόντων όπως η «Gatorade» και η  «UpperDeck».

Πλούσια είναι και η φιλανθρωπική του δράση. Ο Τζόρνταν έχει προσφέρει κατά καιρούς πολύ μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Για τρεις δεκαετίες ήταν ο μεγάλος χορηγός του ιδρύματος Make-A-Wish. Ίδρυσε δύο Ιατρικές Κλινικές στην Σάρλοτ συνεισφέροντας με 7 εκατομμύρια δολάρια στο έργο τους.  

Οι κλινικές τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας του κοροναϊού και  εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως κέντρο αξιολόγησης για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. Σε φιλανθρωπικούς διατεθηκαν και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Last Dance».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια