Looking For Anything Specific?

Νάντια Κομανέτσι: «Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε…»

 

 Ιούλιος 1976, Ολυμπιακοί Αγώνες,  Μόντρεαλ. Ένα κορίτσι 14 ετών από την Ρουμανία αφήνει άφωνη την υφήλιο λαμβάνοντας μετά από μια σειρά καταπληκτικών εμφανίσεων στην ενόργανη γυμναστική το απόλυτο «10». Την λένε Νάντια Κομανέτσι. Η εταιρεία ηλεκτρονικής υποστήριξης Longines εκτίθεται καθώς οι προγραμματιστές της δεν είχαν εισαγάγει θέσεις για 2 ψηφία στον ηλεκτρονικό πίνακα! «Μας είχαν διαβεβαιώσει από την Ολυμπιακή Επιτροπή πως δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να λάβει 10 στην ενόργανη», δικαιολογούνται μετά. 

«Αυτό που κατάφερε εκείνη τη μέρα, κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να περιγράψει γιατί υπάρχουν τα όρια των γνωστών λέξεων, που δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που ποτέ δεν μπορέσαμε να φανταστούμε» γράφει στο βιβλίο της: «Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ», η Λόλα Λαφόν ,συγγραφέας και μουσικός που μεγάλωσε στη Σόφια, το Βουκουρέστι και το Παρίσι. Το βιβλίο περιγράφει την πορεία της υπεραθλήτριας Κομανέτσι από την Πειραματική Σχολή Ενόργανης Γυμναστικής μέχρι τη φυγή της στη Δύση, το Δεκέμβριο του 1989, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η ρουμανική επανάσταση που ανέτρεψε το καθεστώς Τσαουσέσκου όπως και γεγονότα που την σημάδεψαν.

 Θυμίζουμε πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 οι γονείς της Κομανέτσι πήραν διαζύγιο ενώ η ρουμανική Ομοσπονδία αποφάσισε να της αλλάξει προπονητή. Η ίδια επιχείρησε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη! Το 1979 ξέσπασε το σκάνδαλο, που την ήθελε θύμα βιασμού του γιου του Ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου, κάτι που η ίδια διέψευσε μετά από χρόνια. 

Στα τέλη του 1989 η 27χρονη πλέον Νάντια γνωρίζει τον ρουμανικής καταγωγής Κονσταντίν Παναΐτ, που κατοικούσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και βοηθούσε Ρουμάνους να αυτομολήσουν. Αυτή και πέντε ακόμη πρόσφυγες αποφασίζουν να φύγουν από την Ρουμανία με τα πόδια από τα σύνορα μέσω Ουγγαρίας. Τελικά φτάνουν στην Αυστρία και από εκεί βρίσκουν άσυλο στην Αμερικανική Πρεσβεία. Το βιβλίο που παρεμπιπτόντως αποτελεί μια ωραία πρόταση για την καραντίνα, περιγράφει λεπτομέρειες της ζωής της μέχρι λίγο μετά την αυτομόληση στην Αμερική.

 Η Κομανέτσι σήμερα ζει στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας προϊόντων αθλητισμού και συσκευών γυμναστικής. Λειτουργεί ταυτόχρονα και ως «πρεσβευτής» των σχέσεων Ρουμανίας-Αμερικής, με τη γενέτειρά της να την έχει τιμήσει δεόντως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια