Looking For Anything Specific?

Ένα βιβλίο για την καραντίνα: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα κι ο...Άρης του Γιάννη Μπουτάρη

 






Παραπλανητικός ο τίτλος. Πολύ κρασί. Λιγότερος... Άρης. Η σταδιοδρομία του ως αθλητικός παράγοντας ήταν σημαντική, όχι όμως και τόσο μεγάλη χρονικά ώστε να απασχολήσει περισσότερες από μερικές σελίδες μιας αυτοβιογραφίας.

 Το είπε κι ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια της διαδυκτιακής παρουσίασης του νέου του βιβλίου με τίτλο "Εξήντα χρόνια τρύγος…" στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.  "Κύριος πρωταγωνιστής  δεν είμαι εγώ, στο βιβλίο αλλά το κρασί". Πρόκειται για ένα βιβλίο με στοιχεία αυτοβιογραφίας η συγγραφή του οποίου ξεκίνησε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη

"Το βιβλίο ξεκίνησε μετά από συστηματική παρότρυνση των παιδιών μου. Εγώ δεν είχα ιδιαίτερη διάθεση. Ακόμη και τώρα σκέφτομαι: τι διάολο ήθελα και το έγραψα; Αυτό όμως που με παρακίνησε και μ’ ενδιέφερε περισσότερο είναι να αναδειχθεί η κουλτούρα του κρασιού", εξηγεί ο ίδιος. 

Στις σελίδες του περιγράφονται οι "μάχες" με τους δαίμονες του, τον αλκοολισμό, η ζωή του στο Νυμφαίο , η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, το...δημαρχιλίκι αλλά  κι αυτή με τον μπασκετικό Άρη στην ανάπτυξη του οποίου συμμετείχε ενεργά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 βάζοντας πολλά χρήματα.


Για τον Άρη λέει: "Με τους παιχταράδες του Αρη είχα πολύ ωραία σχέση. Όταν είδα να μπαίνουν στο άθλημα τα μεγάλα κανόνια από την Αθήνα και να ρίχνουν οι παράγοντες λεφτά με τη σέσουλα, κατάλαβα ότι δεν μπορώ να τους ανταγωνιστώ.

 Έδωσαν σε έναν χρόνο όσα είχα δώσει εγώ σε οκτώ. Από την άλλη, η βρώμα και η δυσωδία μού υποδαύλιζε την κατάθλιψη και τη μιζέρια του αλκοολικού. Σπατάλησα εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα μέχρι να πάρω την απόφαση να αποτραβηχτώ. Οι γιοι μου λένε με πικρό χαμόγελο ότι στο μοίρασμα της περιουσίας έχουν ακόμα δύο αδελφούς, τον Αρη και τον «Αρκτούρο». Δίκιο έχουν, ήταν μια εποχή που όχι μόνο βγάλαμε πολλά χρήματα, αλλά και που σκόρπισα πολλά χρήματα εκτός οικογένειας, κάποια σχεδόν τα πέταξα". 

Σε μια άλλη παρουσίαση βιβλίου πριν από ένα χρόνο, αυτή του πρώην προέδρου του Άρη Θεόφιλου Μητρούδη με τίτλο «Η Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού» (εκδόσεων IANOS), ο Μητρούδης είχε πει για τον  Γιάννη Μπουτάρη  "Για τον Άρη, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο Άη Γιάννης ο Νυμφαίος".


Για την μάχη του με τον αλκοολισμό ο πρώην δήμαρχος κάποια στιγμή λέει: "Εφευγα να δω τάχα έναν φίλο και γυρνούσα λιώμα το ξημέρωμα, ακροπατώντας να μην ακουστώ. Πλήρης γελοιοποίηση. Να έρχεται η Αθηνά(σ.σ. η σύζυγος του) να με μαζεύει από όπου με έβρισκε και να πληρώνει γιατί είχα ξεμείνει από λεφτά, η αποθέωση της ξεφτίλας. Θυμάμαι τα παρακλητικά σημειώματά της, τη θλίψη στα μάτια των παιδιών, τη σιωπή στο σπίτι.

Προσωπικά δεν κατάφερα ποτέ να μεθύσω με κρασί, το σεβάστηκα και με σεβάστηκε. Για το ουίσκι δεν θα πω το ίδιο, οι δυο μας βγάλαμε τα μάτια μας. Κάθε βράδυ, πριν πάω να κατακτήσω τον κόσμο, άρχιζα μαζί του ένα παιχνίδι καθαρά ερωτικό. Φλέρταρα με το σχήμα του ποτηριού και περίμενα να ακούσω τον ήχο του πάγου καθώς έπεφτε μέσα. Χάιδευα το μπουκάλι πριν το ανοίξω, το μύριζα, έβλεπα το ποτό να ρέει μαλακά στο γυαλί, ανακάτευα τον πάγο με το δάχτυλο, το έγλειφα και συνέχιζα να ντύνομαι και να σενιάρομαι...". 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια