Looking For Anything Specific?

Ο "κόντρα" ρόλος του Φούντα: Υποδύθηκε παίκτη του Ολυμπιακού όμως υποστήριζε τον Παναθηναϊκό



21 Νοεμβρίου του 1955. Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια βγαίνει στις αίθουσες η θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ένα «διαμάντι» του ελληνικού κινηματογράφου που απέσπασε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας από την Επιτροπή Ανταποκριτών Ξένου Τύπου όπως και εξαιρετικές κριτικές στο 8ο Φεστιβάλ των Κανών το 1955. 

 Ο Γιώργος Φούντας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, η σκηνή με τον ίδιο να φωνάζει απεγνωσμένα στην Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) να φύγει γιατί …κρατάει μαχαίρι μπαίνει στο πάνθεον της αιωνιότητας του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φούντας, στο έργο υποδύεται τον Μίλτο, έναν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που ερωτεύεται την Στέλλα. Ειρωνεία της τύχης. Στην πραγματική του ζωή ο Φούντας, ένας λαϊκός ήρωας μιας άλλης εποχής, λεβέντης αλλά ταυτόχρονα κι ένας από τους πιο σεμνούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου υποστήριζε με πάθος τον Παναθηναϊκό.

   
 Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Μετανάστευσε στην Αθήνα σε νεαρή ηλικία με την οικογένεια του η οποία εγκαταστάθηκε στην Ριζούπολη. Στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, του άρεσε η πυγμαχία και το ποδόσφαιρο και μάλιστα για ένα διάστημα έπαιξε ως έφηβος στην ΑΕΚ

Παρόλα αυτά είναι ευρέως γνωστό πως αγαπούσε τον Παναθηναϊκό. Παλαιότεροι τον θυμούνται μάλιστα να κλαίει στην αγκαλιά του Λουκά Πανουργιά , παλιού προέδρου των «πρασίνων» για την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος της σεζόν 1963-64. Δημοσιεύματα θέλουν και την συμπρωταγωνίστρια του, την Μελίνα Μερκούρη να έχει εκφράσει αρκετές φορές την αγάπη της για τον Παναθηναϊκό. «Τ’ αγάπησα τα «Παιδιά του Πειραιά» και γι’ αυτό τα τραγούδησα με την ψυχή μου. Άλλο όμως η τέχνη κι άλλο το ποδόσφαιρο. Είμαι Παναθηναϊκός», είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στην Αθλητική Ηχώ το 1961.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η γνωστή σκηνή με το μαχαίρι στην ταινία «Στέλλα» γυρίστηκε στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Την μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκης με τη συνδρομή του Βασίλη Τσιτσάνη (η Μελίνα τραγούδησε με ανεπανάληπτο τρόπο το «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι...» σε στίχους Κακογιάννη). Τα σκηνικά ήταν του Γιάννη Τσαρούχη και μεταξύ των ηθοποιών οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Σοφία Βέμπο, Χριστίνα Καλογερικού, Βούλα Ζουμπουλάκη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,Τασώ Καββαδία. Ο Γ. Φούντας έφυγε από την ζωή στις 28 Νοεμβρίου του 2010.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια