Looking For Anything Specific?

Γιατί ο Δημήτρης Παπανικολάου πήρε τα… βουνά;

 





Η αφορμή για να επικοινωνήσουμε μαζί του ήταν η πληθώρα φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τον εμφανίζουν είτε να σκαρφαλώνει, είτε να χαμογελάει στην κορυφή κάποιας οροσειράς είτε να ποζάρει μπροστά από ένα ταμπελάκι που γράφει: «Ζήσε Αθλητικά».

Το ερώτημα λοιπόν που μας δημιουργήθηκε ήταν κυρίως ένα: Γιατί ο διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής(με θητεία σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ κλπ), Δημήτρης Παπανικολάου πήρε τα βουνά;

"Αρχικά να σου πω πως μου αρέσει πολύ το βουνό. Μου αρέσει η σωματική άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον, κοντά στη φύση.  Πολύ περισσότερο όταν αυτή γίνεται σε υπέροχα μέρη όπως αυτά που διαθέτουμε σε αφθονία ως χώρα", εξηγεί στο SportBubble ο Δημήτρης Παπανικολάου και προσθέτει:

"Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Αυτή την στιγμή, μεταξύ άλλων, είμαι και συντονιστής σε μια άμισθη επιτροπή του υφυπουργείου Αθλητισμού για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λέγεται «Ζήσε Αθλητικά». 

Στο πλαίσιο προώθησης του προγράμματος μας, τον Μάρτιο του 2020 ανεβήκαμε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (2.407 μέτρα), στον Ταΰγετο. Φοβερή , αξέχαστη εμπειρία. 

Προχωρήσαμε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις όπως αιμοδοσίες, εκδηλώσεις σε σχολεία, δημοπρασίες αντικειμένων αξίας σπουδαίων αθλητών(Γκάλης κ.α.) για την συγκέντρωση χρημάτων ώστε να βοηθήσουμε κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας. Είχαμε εντάξει κι άλλες δράσεις στον προγραμματισμό μας όμως δυστυχώς κάποια σχέδια ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας". 





Η γνωριμία με τον Μάριο Γιαννάκου

"Στο μεταξύ, είχα την μεγάλη χαρά να γνωρίσω έναν άνθρωπο ο οποίος δεν προέρχεται από τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά διαθέτει τεράστια ψυχικά χαρίσματα. Αναφέρομαι στον Μάριο Γιαννάκου. Όταν έμαθα για ένα παιδί που στα 22 του κάπνιζε και  ήταν υπέρβαρος και κατάφερε σε λίγα χρόνια να γίνει υπερμαραθωνοδρόμος μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να τον γνωρίσω. Μιλήσαμε, κρατήσαμε επαφή και γίναμε φίλοι. 

Τον ακολούθησα τον Οκτώβριο του 2020 στην ανάβαση του στην κορυφή του Ολύμπου μαζί με την Ελευθερία Τόσιου ,το πρώτο άτομο με παραπληγία που κατάκτησε την υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων ταξιδεύοντας στην πλάτη του Μάριου. Το γεγονός όπως θα ξέρεις ήδη καλύφθηκε από διεθνή μέσα ενώ ο διάσημος αστροναύτης ΝASA (Chris Hadfield), ανέβασε το γεγονός στον λογαριασμό του… Προσωπικό ενδιαφέρον έδειξε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που συνομίλησε μαζί του. 

Βιώσαμε δυνατές στιγμές σε αυτή την διαδικασία της ανάβασης στον Όλυμπο, έντονα ,συναισθήματα. Τι να πω για τον Μάριο; Αυτός ο άνθρωπος ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό του. Θεωρώ πως είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα. Σκεφτείτε πόσες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τις πλατφόρμες του. Όλη αυτή η αλληλεπίδραση είναι μια τεράστια προβολή για την χώρα μας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως για το νέο του project που είναι η συμμετοχή του σε έναν υπερμαραθώνιο 9 ημερών και 600 χιλιομέτρων στην Αλάσκα, έχει δείξει ενδιαφέρον το National Geographic. Κάπως έτσι λοιπόν, και για να απαντήσω στο αρχικό σας ερώτημα («γιατί πήρα τα βουνά») η αγάπη μου για την άσκηση, η παρέα με άτομα όπως ο Μάριος με έφερε ακόμη πιο κοντά σε τέτοιου είδους αποστολές.

** Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει 2 φορές το triple crown (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο), με διαφορετικές ομάδες: μια το 1997 με τον Ολυμπιακό και μια το 2007 με τον Παναθηναϊκό. Με την Εθνική Ανδρών αγωνίστηκε σε 4 Ευρωμπάσκετ και 2 Ολυμπιάδες(1996-2004). To 1995 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ Εφήβων. Σήμερα είναι σύμβουλος Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

**O Mάριος Γιαννάκου (γεννημένος το 1992) είναι αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής. Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει σε αγώνα 150 χλμ. στην Αρκτική όπως και σε αγώνα 270 χιλιομέτρων στην έρημο Αλ Μαρμούμ. Έλαβε μέρος επίσης σε αγώνα που έγινε στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής(Κόστα Ρίκα), συνολικού μήκους 250 χλμ., με διάρκεια 5 ημερών στον οποίο έλαβαν 50 άτομα από 35 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μάριος είναι επίσης ομιλητής παρακίνησης ,παρακινώντας τους ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες και τρόπους ζωής. 










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια