Looking For Anything Specific?

Πάου Γκασόλ: Το ανήσυχο πνεύμα του ΝΒΑ ωρίμασε, 40άρισε και αποφασίζει για το μέλλον του

 


"Η πανδημία μαζί με όλα τα άσχημα που έχει, μου έχει δώσει λίγο παραπάνω περιθώριο για την αποθεραπεία μου κι αυτό είναι θετικό. Τον επόμενο 1-1,5 μήνα το επίπεδο θα ξέρω αν θα μπορώ να αγωνιστώ ξανά". Η συγκεκριμένη δήλωση του Πάου Γκασόλ που τον περασμένο Ιούλιο μπήκε στην 4η δεκαετία της ζωής του, σχετικά με το μέλλον της καριέρας του στο ΝΒΑ φανερώνει την επιθυμία του Ισπανού καλαθοσφαιριστή (ενός παίκτη-θρύλου για το παγκόσμιο μπάσκετ) να παραμείνει ενεργός.

Άλλωστε έχει εκφράσει αρκετές φορές την θέληση του να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις από τον τραυματισμό που υπέστη το 2019 ως παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς, στους οποίους είχε προλάβει να παίξει μόλις τρία παιχνίδια, αλλά κι αν θα καταφέρει να βρει μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα απραξίας συμβόλαιο στο ΝΒΑ. 

Σενάρια ήθελαν τον δις πρωταθλητής ΝΒΑ να κλείνει την σπουδαία του καριέρα στην Μπαρτσελόνα. "Εγώ κι ο αδελφός μου Μαρκ στην Μπαρτσελόνα; Όχι είναι fake news" απάντησε όταν ρωτήθηκε τελευταία.Όχι πως δεν τρέφει αισθήματα αγάπης για τους «μπλαουγκράνα».  Θυμίζουμε πως μέσα στο 2019 ανέλαβε ρόλο  πρεσβευτή, στρατηγικού συμβούλου και συνεργάτη της Μπαρτσελόνα  στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής:

 «Μετά από χρόνια στο NBA, ελπίζω να είμαι ικανός να παρέχω τη γνώση που έχω αποκτήσει για να βοηθήσω το σύλλογο να εδραιώσει το στίγμα της Μπαρτσελόνα στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει σε ειδική εκδήλωση που έγινε παρουσία του Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, τότε προέδρου της Καταλονικής ομάδας. Αυτή δεν είναι φυσικά η μοναδική εξωαγωνιστική δραστηριότητα του. Ποιος είπε άλλωστε ότι ο Πάου Γκασόλ ζει κι αναπνέει μόνο για το μπάσκετ; 

Κι ας μετράει 19 χρόνια στο ΝΒΑ . Στα 40 του πλέον ο Πάου είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με κοινωνικές ανησυχίες και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Πρεσβευτής της Unicef

Αρκετές φορές στο παρελθόν οι γονείς του Πάου και του επίσης NBAer Μάρκ Γκασόλ, ο νοσοκόμος Αγουστί Γκασόλ και η πανύψηλη γιατρός Μαρίσα Σάεθ , είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν έπαψαν παρά την επαγγελματική τους εκτόξευση  να ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο τους.

Ο Πάου από το 2003 είναι πρεσβευτής της UNICEF. Με αυτή την ιδιότητα έχει κατά καιρούς  επισκεφθεί διάφορα «ευαίσθητα» σημεία του πλανήτη  (Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική, Ανγκόλα, Τσαντ, Αιθιοπία, Βόρειο Ιράκ κ.α.) ώστε να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να μάθει για τις ανάγκες τους.

Ο Πάου Γκασόλ έχει επίσης λάβει μέρος στην εκστρατεία «Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης», ενώ το 2012 ψηφίσθηκε για το βραβείο «Τζ. Γουόλτερ Κένεντι» από την Ένωσης ρεπόρτερ μπάσκετ των ΗΠΑ με αφορμή το πολυετές φιλανθρωπικό του έργο.

Στην κορυφή με τους Λέικερς

Γεννημένος το 1980 ο Πάου ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε μια μικρή ομάδα, τη Κορνήλια πριν μετακομίσει σε ηλικία 16 ετών , το 1998 στην Μπαρτσελόνα. Το ταλέντο του δεν μπορούσε να χωρέσει μόνο στην Ευρώπη και τρία χρόνια μετά, το 2001 θα δηλώσει συμμετοχή στα draft για να επιλεγεί στο Νο 3 από τους Χοκς που τον ανταλλάζουν με τους Γκρίζλις. Την πρώτη του χρονιά στο Μέμφις θα αναδειχθεί Rookie of the year. 

Οι μέσοι όροι του θα ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, θα γίνει σημείο αναφοράς των Γκρίζλις, ένας All Star παίκτης έτοιμος να κατακτήσει το ΝΒΑ. Περίπου 6,5 χρόνια μετά θα πάρει την πρώτη του μεταγραφή. Με τον Κόμπι Μπράιαντ στους Λέικερς δημιουργούν ένα πολύ καλό δίδυμο που κατακτάει (δυο φορές) την κορυφή. Οι δυο τους δημιουργούν μια αδελφική σχέση.

Θα τον αγαπήσουν και στο Σικάγο όπου θα παίξει για δυο σεζόν(2014-16). Θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός και με τους Σπερς υπό τις οδηγίες του Γκρέγκ Πόποβιτς. Στο τέλος της σεζόν 2018-19, βρέθηκε στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς  όμως ένας σοβαρός τραυματισμός τον έθεσε νοκ άουτ για ένα μήνα με αποτέλεσμα να χάσει τα πλέι οφς. Τον Ιούλιο του 2019 υπέγραψε στους Μπλέιζερς χωρίς όμως να μπορέσει να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια