Looking For Anything Specific?

Επέτειος 112 ετών: Αυτό είναι το παλαιότερο βιβλίο για τον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης

 



Γενέθλια ημέρα η σημερινή για τον Ηρακλή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης γιορτάζει 112 χρόνια ιστορίας καθώς ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 29 Νοεμβρίου του 1908 αποτελώντας συνέχεια του Ομίλου Φιλομούσων που λειτουργούσε ήδη από το 1899. Ο Ηρακλής ιδρύθηκε στην υποδουλωμένη Θεσσαλονίκη συνδέοντας στο πέρασμα των χρόνων την πορεία του και με εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. 

Μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών, για την ίδρυση του Ηρακλή αλλά και για τον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί το σπάνιο βιβλίο του Νικόλαου Κ. Χριστοδούλου: «Ο Γυμναστικής Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής» και η εξέλιξη του αθλητισμού εν Θεσσαλονίκη».

 Εκδόθηκε το 1927, υπήρξε το πρώτο βιβλίο που προχώρησε σε μια λεπτομερή έρευνα αναφορικά με τις πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις στην συμπρωτεύουσα και δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο

Ο συγγραφέας του ήταν αντιπρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής, ενώ μεταπολεμικά διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Λίγα αντίτυπα του συγκεκριμένου βιβλίου είχαν διασωθεί μέχρι το 1978 έτος κατά το οποίο το επανέκδoσε ο ανιψιός του Κ. Κωνσταντινίδης. 

Από το 2013 η ιστοσελίδα http://ira-history.blogspot.com/ είχε παρουσιάσει ψηφιοποιημένη την εν λόγω έκδοση. 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια