Looking For Anything Specific?

Αγώνες Στίβου από το Μέτωπο της Μικράς Ασίας πριν από 100 χρόνια!

 


 Ακόμη και στο μακρινό 1919 στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου (1919-22) ο αθλητισμός βρίσκονταν στην καθημερινότητα Ελλήνων στρατιωτών όπως φανερώνουν ντοκουμέντα της εποχής. Σε πολλές στρατιωτικές μονάδες διοργανώνονταν Αγώνες με στόχο την ψυχολογική ανάταση και ανύψωση του φρονήματος των στρατιωτών με εισήγηση του συνταγματάρχη Νικολάου Πλαστήρα που ήταν ένθερμος λάτρης του Κλασικού Αθλητισμού

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε στην ομάδα "Νέα του Αθλητισμού Στίβου" στο facebook ο ερευνητής Νίκος Μουρατίδης βλέπουμε θεατές να παρακολουθούν αγώνες στίβου στις  Τράλλεις της Μικράς Ασίας που διοργανώθηκαν το 1919 από τον Ν. Πλαστήρα.

 Σύμφωνα δε με Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Ανδρέα Μπαλτά(2013), με πρωτοβουλία του αρχηγού Στρατιάς Μικράς Ασίας, είχε δημιουργηθεί ειδική επιτροπή από ανώτερους αξιωματικούς, η οποία μεριμνούσε για την ψυχαγωγία των Ελλήνων στρατιωτών.

 Η επιτροπή, θεωρώντας ότι η καλύτερη και πιο πρακτική ψυχαγωγία για τους στρατιώτες ήταν οι αθλητικές ασκήσεις και οι αγωνιστικές παιδιές, προχώρησε στη διάδοση του αθλητισμού στο στράτευμα, στρατολογώντας για τον σκοπό αυτό τους καλύτερους στρατιώτες και αξιωματικούς αθλητές.  

Το 1921, το αθλητικό τμήμα της Αμερικανικής Χ.Α.Ν., υπό τον Αμερικανό Στάλεϋ, διοργάνωσε στρατιωτικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, μεταξύ των «εν Σμύρνη και τοις πέριξ Στρατιωτικών Σωμάτων και σχηματισμών», με την άδεια και υπό την προστασία της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Επίσης, το 1922 είχε δημιουργηθεί στα Μουδανιά της Προποντίδας γυμναστήριο για την εξάσκηση των αξιωματικών και ανδρών του στρατού και του ναυτικού, με πρωτοβουλία του ανθυποπλοίαρχου του Βασιλικού Ναυτικού Κωνσταντίνου Χασιώτη και του υπολοχαγού του Πεζικού Περικλή Παπαθανασίου.

Σε  φωτογραφία (κάτω) εικονίζεται ο ακοντιστής Μιχάλης Νομικός (γεννημένος το 1888) σε στρατιωτικούς Αγώνες Στίβου την άνοιξη του 1920 σε περιοχή του "Μικρασιατικού Μετώπου".



Νέα του αθλητισμού στίβου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια