Looking For Anything Specific?

Τζάμπολ Αγάπης: Ένα μεγάλο respect στον δημιουργό τους

 


Με μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της ακαδημίας 10Academy στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσει τμήμα «Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής» για παιδιά ΑΜΕΑ, σε συνεργασία με το «Τζάμπολ Αγάπης».Αυτή η ακαδημία του μπάσκετ, έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των συλλόγων που διδάσκουν το πρόγραμμα του καθηγητή Ιωάννη Τσουμπρή.

Έχουν προηγηθεί, ο Αετός Φιλλύρου στη Θεσσαλονίκη, ο IBC στα Ιωάννινα, ο ΑΠΟΕΛ Μολάων στην Πελοπόννησο. Το «Τζάμπολ Αγάπης» βρίσκεται σε κοντά σε κάθε σωματείο που προσπαθεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια (όπως του Αστέρα-Υπεροχή Εξαρχείων) να εντάξουν στις δραστηριότητες τους και αναπτυξιακό πρόγραμμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει για τη Φλώρινα, την Κομοτηνή, την Μύκονο.Έχουν ήδη γίνει οι προκαταρκτικές επαφές για την επερχόμενη λειτουργία των επόμενων τμημάτων σε Κόρινθο, Λαμία, Καλαμάτα, Ερμούπολη Σύρου

Τι ακριβώς όμως είναι το Τζάμπολ Αγάπης και ποια η σημασία των δράσεων του ανά την Ελλάδα; «Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2013», διηγείται ο δημιουργός τους Γιάννης Τσουμπρής: «Είχα βρεθεί στο Μιλάνο ώστε να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο μπάσκετ για αναπτυξιακές ηλικίες. Κάποια στιγμή μοιράστηκα εμπειρίες για το μπάσκετ με τον υπεύθυνο του σεμιναρίου τον GiorgioGandolfi όπως και με τον συνεργάτη του  MicheleTallamazi, στους οποίους και ανέφερα την  προσωπική μου οικογενειακή περιπέτεια  καθώς ο γιος μου γεννήθηκε με αυτισμό. Εκείνοι  μου παρουσίασαν όλη την φιλοσοφία με την οποία οι άνθρωποι ΑΜΕΑ στην Ιταλία μπορούν και παίζουν μπάσκετ και με έφεραν σε επαφή με τους συντονιστές του Ιταλικού παιχνιδιού Baskin».


Το 2016 παρουσιάζεται το «Τζάμπολ Αγάπης», ως ένα παιχνίδι μπάσκετ σε τρεις μπασκέτες, απλοποιώντας το Ιταλικό παιχνίδι Baskin, σε συνεργασία με τις ομάδες μπάσκετ του Πειραιά (Πειραϊκό, Πορφύρα, Φοίνικα, Ερμή)

 Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ένας τέτοιος αγώνας για το Ειδικό Σχολείο Πειραιά για παιδιά με αυτισμό τον Απρίλιο του 2016. Η επιτυχία και η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην δημιουργία τακτικών τουρνουά με την ονομασία «Τζάμπολ Αγάπης» σε όλη την Ελλάδα. 

«Δεν ήθελα να μείνω αμέτοχος ένοιωσα την ανάγκη να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω καλύπτοντας ένα κενό  που υπήρχε στην καθημερινότητα παιδιών σχετικά με τον αθλητισμό. Ξεκινήσαμε με τα Τζάμπολ Αγάπης και φτάσαμε σήμερα να έχουμε οργανωμένα τμήματα προπόνησης. Έχω μάλιστα καταρτίσει και ειδικό ασκησιολόγιο ώστε να διδαχθούν την πάσα, την ντρίμπλα, το σουτ και πάνω από όλα την συνύπαρξη με άλλα παιδιά μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ».

Το πρόγραμμα αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο. 

Το «Τζάμπολ Αγάπης» με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας , αναζητάει τους χορηγούς που θα μεγαλώσουν την καλαθοσφαιρική του οικογένεια σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Τσουμπρής μαζί με τον αυτιστικό γιο του Μιχάλη, ταξιδεύουν από τις αρχές του 2020, σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν ημερίδες διδασκαλίας για την «Ειδική Καλαθοσφαιρική Αγωγή.

**Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους. Ο αυτισμός θεωρείται μια από τις πιο δυσνόητες και αινιγματικές καταστάσεις. Για αυτό και η διδασκαλία του μπάσκετ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

**Ο Γιάννης Τσουμπρής είναι βετεράνος καλαθοσφαιριστής του μπάσκετ. 1987 Αγωνίσθηκε στον Ολυμπιακό (1981 – 1988) Θεμιστοκλή Κερατσινίου (1988-1989), Τρίτωνα Θεσσαλονίκης (1990 – 1991).Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και σήμερα είναι καθηγητής φυσικής αγωγής στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» στον Πειραιά.

 Ως προπονητής έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συνεργασίες με συλλόγους σε τμήματα υποδομής (κι όχι μόνο) αγοριών και κοριτσιών. Έχει οργανώσει σεμινάρια διδασκαλίας καλαθοσφαίρισης για μικρές ηλικίες σε Σύρο, Λαμία, Λακωνία, Χαλκιδική, Ικαρία, Αθήνα ενώ είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων για το μπάσκετ.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια