Looking For Anything Specific?

Βιερίνια: Ο έκπτωτος πρίγκιπας της Τούμπας

 


«Θα είμαι πάντα ευγνώμων απέναντι σε εσάς που παιδί από την Πορτογαλία με πήρατε από το χέρι και μου γνωρίσατε τον κόσμο. Φεύγω άντρας, οικογενειάρχης, πατέρας, Σαλονικιός και πάντα ΠΑΟΚτσής…». Αυτό αποτελεί ένα μικρό μέρος του συγκινητικού επίλογου που ο Αντρέ Βιερίνια έβαλε στη συνεργασία του με τον Δικέφαλο του Βορρά. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τους χειρισμούς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο θέμα Βιερίνια δεν έχει παρά να αναγνωρίσει την μεγάλη προσφορά του Πορτογάλου που θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αγαπητούς, ικανούς και ταλαντούχους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα του Δικεφάλου. 

Ας δούμε σε γενικές γραμμές την διαδρομή του …πρίγκιπα της Τούμπας:

*Γεννήθηκε στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας, στις 24 Ιανουαρίου του 1986 και ξεκίνησε την καριέρα του από τα εφηβικά τμήματα της Βιτόρια Γκιμαράες το 2000. Την περίοδο 2006 – 2007 εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα της ΠΟΡΤΟ υπογράφοντας τετραετές επαγγελματικό συμβόλαιο.Έπαιξε για πρώτη φορά με την Πόρτο στις 11 Αυγούστου του 2007, για το Κύπελο της Πορτογαλία, σκοράροντας μάλιστα εναντίον της Βιτόρια Σετουμπάλ. Την σεζόν 2007-08 παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Λεϊσόες ΣΚ.

*Ο Βιερίνια ήρθε στον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά το 2008 έπειτα από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε από τον Δικέφαλο στις 3/7/2008. Στην πρώτη προπόνηση σάστισε όταν αντίκρισε 8.000 φίλους του ΠΑΟΚ να ζητωκραυγάζουν υπέρ της αγαπημένης τους ομάδας. Ο ίδιος δεν...γέμισε το μάτι σε κανέναν. "Κοντούλης και με παραπίσια κιλά", έλεγαν όλοι.

*Με το "καλημέρα" σχεδόν ο Βιερίνια τέθηκε νοκ άουτ. Πριν συμπληρώσει μήνα, στο ντέρμπι με τον Άρη , δέχεται ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Βίκτορ Βιτόλο. Μένει εκτός δράσης για 3 μήνες.

*Ο Βιερίνα επιστρέφει και ικανοποιεί άπαντες με τις επιδόσεις του. Ο ΠΑΟΚ δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά του από την Πόρτο. Τον κοστολογεί 300.000 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου του(με ρήτρα εξαγοράς €15.000.000) ως το 2013. Ο Πορτογάλλος ανεβάζει συνεχώς με τις εμφανίσεις του τον δείκτη των προσδοκιών και γίνεται αγαπημένο παιδί της εξέδρας.

*Τη σεζόν 2011-12 έρχεται δεύτερος τραυματισμός(θλάση δεύτερου βαθμού). Χάνει το ματς στο Λονδίνο με την Τότεναμ που εξελίσσεται σε θρίαμβο για τον ΠΑΟΚ γεγονός που ακόμη και σήμερα τον πονάει.

*Το 2012 αρχίζουν οι φήμες σχετικά με το μέλλον του. Ο Ολυμπιακός φέρεται να δείχνει έντονο ενδιαφέρον. Παράλληλα έρχονται προτάσεις από  Βόλφσμπουργκ και Ντνίπρο. Μαζί με την Θεσσαλονικιά σύντροφο του Βάσω Βεργίδου "ψηφίζουν" Γερμανία. Η μεταγραφή κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς.

*Το 2015 στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Πορτογαλίας εναντίον της αντίστοιχης του Λουξεμβούργου, λαμβάνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στη Βόλφσμπουργκ έμεινε για 5,5 χρόνια. Διάστημα στο οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση ενός κυπέλλου. Παράλληλα έχει να θυμάται την 2η θέση στην Bundesliga.

* To 2017 λαμβάνει την απόφαση να επιστρέψει στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ με απολαβές ύψους 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου τον προορίζει για την θέση του αριστερού μπακ. Ο Βιερίνια δυσανασχετεί με την επιλογή του προπονητή του αλλά βάζει τον εγωισμό του στην άκρη για το κοινό καλό της ομάδας. Η ψύχωση του… πρωταθλήματος τον έχει κυριεύσει.

*Το 2018 ο ΠΑΟΚ θα είχε στεφθεί πρωταθλητής εάν η διαιτησία του Κομίνη δεν είχε τινάξει στον "αέρα" το κρίσιμο ματς με την ΑΕΚ. Ο Σαββίδης εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, ζητάει από τους παίκτες να αποχωρήσουν, ο Βιερίνια σηκώνει το χέρι, δείχνει την διαφωνία του...Αντιδράει ως πραγματικός ηγέτης και αρχηγός.

*Ο Βιερίνια την επόμενη χρονιά  είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της… αντεπίθεσης διαρκείας του ΠΑΟΚ που θα οδηγήσει σε μια ονειρική σεζόν με την κατάκτηση του νταμπλ. Ενάμιση χρόνο μετά η διαπραγμάτευση ανανέωσης του συμβολαίου του εξελίσσεται σε σήριαλ. Το γυαλί ραγίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του διαζυγίου έχει αρχίσει…

UPDATE

Μετά την δημόσια τοποθέτηση του Αντρέ Βιερίνια ακολούθησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στις 22/10 ο Δικέφαλος ανακοίνωσε την παραμονή του αρχηγού στην ομάδα. 

"Ήταν δύσκολο το καλοκαίρι μου και όπως ίσως καταλάβατε, έχασα κάποια στιγμή την πίστη μου ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει τον τρόπο του. Πατρικό τρόπο. Του είμαι ευγνώμων που θα συνεχίσω στον ΠΑΟΚ, στο σπίτι μου...", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βιερίνια. 

Photo: (instagram@vieirinhaofficial)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια