Looking For Anything Specific?

Ρετρό: Η επίσκεψη του Γιόσεφ Γκέμπελς στο Παναθηναϊκό στάδιο για τους Βαλκανικούς Αγώνες!

 


Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο του «ΟΧΙ», την άρνηση της χώρας μας στις ιταλικές αξιώσεις που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1940. Ίσως λίγοι να γνωρίζουν πως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Αδόλφου Χίλτερ είχε επισκεφθεί την χώρα μας προκειμένου να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός. 

Ήταν Σεπτέμβριος του 1936 όταν ο Γιόζεφ Γκέμπελς , Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας ταξίδευε στην χώρα μας ως καλεσμένος της Κυβέρνησης Μεταξά (λίγο μετά την επιβολή της δικτατορίας) για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ουσιαστικά ήταν ένα ταξίδι αναψυχής το οποίο ο Γκέμπελς έκανε με την σύζυγο του Μάγδα . Είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αρχαία μνημεία (Δελφούς, Ακρόπολη, Μουσεία) αλλά και να διασκεδάσει. Στο ημερολόγιο του έγραψε πως αυτή η "βόλτα" στην Ελλάδα  πρόσφερε μερικές στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βραδινή», τον Γκέμπελς συνόδευαν εκτός από την σύζυγο του ο επίσημος φωτογράφος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος κ. Χόφμαν, ο διευθυντής του υπουργείου Προπαγάνδας κι ο προσωπικός του ιατρός(δρ.Μπράντ) .

Στη φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε από τον λογαριασμό του ερευνητή Νίκου Μουρατίδη στο facebook διακρίνονται πλην του Γ. Γκέμπελς (χαμογελαστός με άσπρο κοστούμι) και της συζύγου του, ο Ιωάννης Μεταξάς(με τη σύζυγο του) κι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωνσταντίνος Κοτζιάς. 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια