Looking For Anything Specific?

Ταξίδι στο όνειρο: Η μαγική διαδρομή του Αντετοκούνμπο από το δυάρι στα Σεπόλια στην κορυφή του ΝΒΑ

 


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν φαβορί για την -back to back- κατάκτηση του πολυτιμότερου(MVP) παίκτη του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο (NBA) για 2η συνεχόμενη σεζόν.
 
Λένε πως είμαστε καμωμένοι από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα και τα όνειρα τα φτιάχνουμε εμείς.  Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπλασε τα δικά του όνειρα σε ένα στενό δυάρι στου Ζωγράφου έχοντας μοναδικό του εφόδιο την αγάπη του για το μπάσκετ και την πίστη στον εαυτό του. Λίγα χρόνια μετά, στα απολαμβάνει την καταξίωση.

Ο Γιάννης ήρθε στον κόσμο στις  6 Δεκεμβρίου του 1994  στα Σεπόλια. Το πλήρες όνομα του είναι Γιάννης Ούγκο Αντετοκούνμπο.  Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας του Τσαρλς και της Βερόνικα, μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας που ήρθαν στην Ελλάδα το 1991.

Η ψιλόλιγνη φιγούρα του Greek Freak τράβηξε την προσοχή του προπονητή Σπύρου Βελλινιάτη το 2008 σε μια αλάνα στα Σεπόλια ενώ έπαιζε μαζί με τα αδέλφια του κρυφτό και κυνηγητό όπως θα διηγηθεί αρκετά χρόνια μετά. «Έπαθα σοκ όταν είδα το κορμί του, ήταν ένα ακατέργαστο ταλέντο» , εκμυστηρεύτηκε ο Σπ. Βελλινιάτης ο οποίος και τον έβαλε σε διαδικασία προπονήσεων μαζί με τον αδελφό του Θανάση στον Φιλαθλητικό.

Τα παιδικά χρόνια των αδελφών δεν ήταν εύκολα καθώς η οικογένεια αντιμετώπιζε εν μέσω μάλιστα μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στην χώρα πολλά προβλήματα: «Πουλούσα πράγματα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, 6 ή 7 ετών. Βοηθούσα τους γονείς μου να πουλήσουν ρολόγια, γυαλιά, CD, DVD, ό,τι μπορούσαμε. Το έκανα μέχρι τα 17 επειδή έπρεπε. Δεν υπήρχε επιλογή. Αν δεν πουλούσαμε, δεν θα είχαμε φαγητό», δήλωσε σε συνέντευξη του στο ESPN μερικά χρόνια μετά.


Σταδιακά το όνομα του άρχισε να γίνεται γνωστό μετά το 2010 στους μπασκετικούς κύκλους της Αθήνας κι από το 2012 κι έπειτα μάνατζερ και σκάουτερ ομάδων βάζουν στην λίστα τους το φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια. Ο γενικός διευθυντής των Μιλγουόκι Bucks, Τζον Χάμοντ το 2013 ανάβει το «πράσινο φως» και οι Μπακς ασχολούνται πλέον σοβαρά με την περίπτωση του.

Στις 27/6/2013 τον επιλέγουν στο νούμερο 15 του draft και το όνειρο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια το ΝΒΑ ...σοκάρεται από τις ολοένα βελτιωμένες επιδόσεις του Greek Freak. Οι Μπακς το 2017 σπεύδουν να ανανεώσουν το συμβόλαιό του διεθνούς Έλληνα guard για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τις συνολικές απολαβές του να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Διάσημοι παίκτες του ΝΒΑ όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Σακίλ Ο'Νιλ και ο Λεμπρόν Τζέιμς κ.α.  μιλούν με κολακευτικά λόγια για το ταλέντο του, ο Γιάννης γίνεται πρωτοσέλιδο στο «Sports Illustrted» και το 2017 μετέχει για πρώτη φορά στο All Star Game του ΝΒΑ.  

Ο διεθνής Έλληνας φόργουορντ  σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο (με αμέτρητες ατομικές διακρίσεις σε all star game, στην regular season και στα play offs), οδηγεί τους Μπακς στα ημιτελικά του πρωταθλήματος δημιουργώντας έτσι μια νέα υπολογίσιμη  δύναμη στο ΝΒΑ  με τον ίδιο να έχει εξελιχθεί σε ένα σταρ παγκοσμίου φήμης. Κι ακόμη βρίσκεται στην αρχή.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια