Looking For Anything Specific?

Big Brother: Η βλαβερή σκουπιδοκουλτούρα και η επιλογή

 Tο να διαπιστώνεις εν έτη 2020 πως reality τύπου «Βig Βrother» προάγουν μια βλαβερή σκουπιδοκουλτούρα μοιάζει με ανέκδοτο.Για ένα μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να αποτελεί «ψυχαγωγία».

 Ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας αυτών των παραγωγών είναι η πρόκληση μέσω της σταδιακής κατάργησης ηθικών φραγμών. Η λύση δεν είναι να απαγορευτεί αυτό το είδος εκπομπών. Δεν είμαστε Βόρειος Κορέα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 , ο Big Brother έχει παραγάγει 460 νικητές σε πάνω από 55 χώρες. 

Στις ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα ο 22ος κύκλος. Η χώρα με τους περισσότερους ολοκληρωμένους κύκλους επεισοδίων συνολικά (45) είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η χώρα με τις περισσότερες ώρες προβολής του Big Brother: είναι η Γερμανία, 1.142 ημέρες! Στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων διάφοροι συμμετέχοντες πρωταγωνίστησαν σε εκατοντάδες προσβλητικά περιστατικά η αναπαραγωγή των οποίων από τα ΜΜΕ οδήγησε κάποιες φορές σε αύξηση τηλεθέασης.

 Τι θέλουμε να πούμε; Τα Show αυτού του είδους έχουν κοινό. Εδώ και δεκαετίες αποτελούν καλώς ή κακώς μέρος του «οικοσυστήματος» των media. Η τηλεόραση είναι συντροφιά, διασκέδαση, ψυχαγωγία, ενημέρωση. Όσοι είχαν  εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια καλύτερη κοινωνία στην διαπαιδαγώγηση μέσω της τηλεόρασης διαψεύσθηκαν. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος είναι επιλογή. Και πρέπει να παραμείνει επιλογή. Άλλωστε οι κανόνες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι ξεκάθαροι για όσους ξεπερνούν τα όρια. Η δημόσια κριτική είναι φυσικά θεμιτή και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαία. Αυτή ήταν άλλωστε που οδήγησε στην αποχώρηση 20 και πλέον χορηγών από το reality.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια